PISALA GA RAVNATELJICA

Odbor za medije kritizirao Izvješće Hine

09.07.2009 u 18:48

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije danas je na znanje primio Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja prošle do 30. travnja ove godine, prigovorivši da je riječ o izvješću Hinine ravnateljice, a ne Upravnog vijeća

Članovi Odbora izrazili su nezadovoljstvo što je izvješće predstavila ravnateljica Hine Smiljanka Škugor Hrnčević, a ne potpredsjednica Upravnog vijeća Gordana Carević, napominjući da je Upravno vijeće nadređeno ravnateljici, da nadzire poslovanje Hine, te da je ono nadležno predstaviti izvješće koje podnosi Saboru.

'Upravno vijeće nadređeno je ravnatelju i ne može ovakve stvari prepustiti ravnatelju jer, teoretski, može biti nezadovoljno njegovim radom. To naprosto nije dobra taktika', rekao je Goran Beus Richembergh (HNS).

I Josip Đakić (HDZ) ocijenio je da je riječ o izvješću ravnateljice, a ne Upravnog vijeća, predloživši da se ono (izvješće) vrati Hini, a nezadovoljstvo time što je o izvješću govorila ravnateljica, a ne predstavnica Upravnog vijeća izrazila je i Željka Antunović (SDP).

Ravnateljica Hine naglasila je, pak, da su se članovi Upravnog vijeća, koje nakon smrti Srećka Lipovčana u travnju nema predsjednika, usuglasili da će izvješće Saboru podnijeti ona, napominjući i da su izvješća i ranijih godina podnosili ravnatelji Hine.

'Znamo razliku u odnosu Upravno vijeće-ravnateljica, no naš je dogovor bio da ja podnosim izvješće', kazala je Škugor Hrnčević, a njezine je tvrdnje potvrdila i Gordana Carević, te najavila da će buduća izvješća, zahtijevaju li tako zastupnici, podnositi čelnik Upravnog vijeća.

Obrazlažući izvješće, Škugor Hrnčević među ostalim je kazala da je Hina u izvještajnom razdoblju kroz svoje servise emitirala oko 279 tisuća tekstova, što je za 30-tak tisuća više nego u prijašnjem izvještajnom razdoblju.

Izvijestila je i da je 2008. Hina završila s 311 tisuća kuna viška prihoda nad rashodima, ali i upozorila na financijske probleme koji Hinu, kojoj su umanjena sredstva već u prvom ovogodišnjem rebalansu državnog proračuna, očekuju nakon drugog rebalansa koji se očekuje u drugoj polovici srpnja, a kojim se, kazala je, sredstva planiraju smanjiti za još 600 tisuća kuna.

Probleme za Hinu, istaknula je, izaziva i to što zbog ekonomske i financijske krize u poslovanju njezinih korisnika neki od njih otkazuju pretplatu, kao i činjenica da će zbog manjka novca morati stati neke planirane investicije, poput projekta informacijske baze.

'Trudit ćemo se svojim osobnim snagama izaći iz ove situacije, ali apeliram na vas saborske zastupnike i pozivajući se na Zakon o Hini po kojemu država solidarno mora odgovarati za manjak u Hini, da nas podržite', poručila je Škugor Hrnčević.

Vanjski član Odbora Damir Boras upozorio je da se Hina nalazi u 'kritičnoj situaciji jer mora zaustaviti važne razvojne projekte'. 'Velika je opasnost u tome što je Hina, zbog smanjenja financijskih sredstava, morala zaustaviti razvoj, što će dovesti do toga da se neće uspjeti nametnuti kao najvažnija agencija u ovom području', poručio je.

Vanjska članica Nada Zgrabljić Rotar ocijenila je da to što neki mediji zbog krize otkazuju Hini, već se odlučuju informirati preko interneta, predstavlja opasnost i za Hinu i za javnost kao krajnje korisnike Hininih usluga. 'Vrijednost informacija sve je manja ako se podcjenjuje uloga Hine', zaključila je.

Inače, Odbor za medije za današnju sjednicu službeni poziv uputio je samo ravnateljici Hine Smiljanki Škugor Hrnčević. Odbor za medije je listu od 51 kandidata, koliko ih se prijavilo za pet mjesta u Programskom vijeću HRT-a, uputio saborskim klubovima na usuglašavanje, uz zaključak da klubovi pritom vode računa o tome je li netko od kandidata u sukobu interesa. Članovi Odbora su, naime, u raspravi utvrdili da se troje kandidata - Renata Trichler, Krešimir Cerovac i Antun Vrdoljak - nalaze u sukobu interesa te ne bi mogli kandidirati na članstvo u Vijeću.