Hrvatska 'RODE' ZASTUPNICIMA

Glasajte protiv Zakona o umjetnoj oplodnji!

  • Autor: Hina
  • 9.7.2009 17:12:58
  • 9.7.2009 17:06:17

Udruga 'Roda' pozvala je danas zastupnike Hrvatskog sabora da sutra glasuju protiv Konačnog prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je u saborsku proceduru upućen po hitnom postupku.

U obrazloženju navode kako je riječ o 'sramotnom' i diskriminirajućem' zakonu pri čijem sastavljanju nisu sudjelovali ni struka niti osobe kojima je namijenjen, te da je peticiju protiv tog zakonskog prijedloga potpisalo više od 13.000 građanki i građana.

Donošenjem ovoga zakona uskratit će se standardni postupak medicinski potpomognute oplodnje koji se primjenjuje u svim zemljama Europe, pa tako i u Hrvatskoj, već desetke godina, navodi se u priopćenju udruge 'Roda' (Roditelji u akciji). Time će se, dodaje se, upola smanjiti šanse za začeće u odnosu na sadašnje stanje, a nekima će se i u potpunosti uskratiti.

Ograničenjem prava na oplodnju na samo tri jajne stanice u jednom pokušaju medicinski potpomognute oplodnje, kako se predlaže ovim zakonom, Hrvatska će si priskrbiti primat zemlje s najrestriktivnijim zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, zanemarujući činjenicu da 18 posto građana u fertilnoj dobi ima problem neplodnosti.

Protive se i zabrani zamrzavanja zametaka jer ono, kako navode, niti u jednoj europskoj zemlji nije apsolutno zabranjeno, a u većini zemalja, osim u Italiji i Njemačkoj, sastavni je dio postupka medicinski potpomognute oplodnje.

Iz udruge 'Roda' navode i kako se donošenjem ovog zakona krši Zakon o ravnopravnosti spolova, jer se uvodi diskriminacija prema bračnom ili obiteljskom statusu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još