ZA RAJU 52 TISUĆE KUNA

Milanović iz svoga džepa nije platio ni lipe za ljetovanje na Hvaru

21.08.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović ljetovanje u vili na otoku Hvaru neće platiti od svoje plaće. Troškove režija, čišćenja i eventualno nekih drugih usluga poput kuhanja platit će Ured premijera novcem iz proračuna

Prema Odluci o korištenju rezidencija iz srpnja prošle godine i cjeniku iz kolovoza ove godine, premijer, predsjednik Republike, predsjednik Sabora i njihovi gosti mogu besplatno koristiti sve državne rezidencije. Do ovih odluka je, na kratko vrijeme, bivša premijerka Jadranka Kosor bila uvela plaćanje rezidencija za sve, pa čak i za državni vrh. Jednom prilikom je rekla kako nije mogla dopustiti da režije i hrana koja se pripremala za nju idu na račun građana.

Državni vrh na raspolaganju ima sedam rezidencija, navodno toliko dotrajalih da im se ne bi moglo dati ni tri zvjezdice. Dužnosnik koji je boravio u jednoj od njih opisao nam je da u njima još uvijek vlada Titovo doba – od posuđa do madraca i tepiha po kojima se, tvrdi, nikada nije usudio hodati bos. Ipak, na rezidencije se i dalje troši dosta proračunskog novca – za čišćenje, održavanje, režije, pa i kuhanje – kada dođe neki privilegirani gost.

Premijer Zoran Milanović sa suprugom, dvoje djece i osiguranjem boravio je od 5. do 18. dolovoza u Vili Kovač na Hvaru, i to potpuno besplatno.

U Državnom uredu za upravljanje državom imovinom objasnili su nam da im nije namjera zarađivati od državnih rezidencija, koje pripadaju i pod vrijednu kulturnu baštinu, ali kada su u pitanju troškovi 'hladnog pogona' (kako su nazvali cijenu održavanja i režija), kažu da se oni jednostavno prebacuju u proračunu 'iz točke A u točku B'.

Odjel za rezidencijalne objekte pri DUUDI-ju i inače izdvaja novac iz proračuna za redovito održavanje državnih vila, a nakon 13 dana premijerova boravka ispostavit će račun Uredu predsjednika Vlade s točnim iznosom svega što je tamo potrošio. Milanovićev 'hladni pogon' trebao bi uključivati režije, čišćenje, hranu i kuhanje.

Kada Ured premijera dobije račun, sredstva će se automatski prebaciti iz 'točke A' – proračuna Ureda premijera – u 'točku B' - proračun Sektora za rezidencijalne objekte. Tako će se kroz prelijevanje, objasnili su nam u DUUDI-ju, pokriti troškovi ljetovanja premijera i njegove obitelji.

Isto pravo imaju predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, ali oni ga ove godine nisu iskoristili.

Inače, da se premijer odlučio za privatni smještaj i svojim novcem platio hotel za svoju obitelj, troškovi za državni proračun mogli bi biti i puno veći. Naime, premijer ima obavezno 24-satno osiguranje, a kada bi za njih država plaćala smještaj i organizirala komplicirano osiguranje na mjestima kao što su hoteli i apartmani, to bi proračun koštalo puno više nego 'hladni pogon' Vile Kovač u kojoj osiguranje ima svoje besplatne, i navodno još lošije uređene prostorije. 

Državne rezidencije i dalje moraju plaćati drugi gosti koji uspiju ostvariti pravo na njihovo korištenje. Tu mogućnost građani mogu dobiti ako rezidencije namjeravaju koristiti zbog promicanja kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Hrvatske.

Za građane bi najam apartmana u državnoj rezidenciji Visoka u Zagrebu koštao 600 kuna za jednu noć. Rezidencije na Brijunima poput vile Jadranka, vile Brijunka i Bijele vile koštaju 10 tisuća kuna na dan, a vila Galija 3.500 kuna. Sobe i apartmani u rezidenciji Kaštel na Brijunima koštaju od 250 do 500 kuna.

Da kojim slučajem premijer nije premijer i da je kao fizička osoba dobio na korištenje Vilu Kovač na Hvaru, plaćao bi ju po cjeniku 4.000 kuna za jednu noć, odnosno 52 tisuće kuna za 13 noćenja.