MESIĆ UPOZORAVA

Proizvodnja je rješenje, a ne štednja

13.12.2008 u 16:09

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić naglasio je danas da će za Hrvatsku u idućoj godini najteže biti otplatiti dugove i kamate, te je ocijenio kako bi eventualni sporazum s MMF-om bio 'veliki teret' i 'zadnje što treba učiniti'

'Za Hrvatsku najteži problem predstavljaju dospjeli krediti i kamate, dakle 11 milijardi (kuna). To je veliki teret koji moramo riješiti', rekao je Mesić odgovarajući na upit novinara u sklopu tradicionalne 'Kave s Predsjednikom'.

Mesić je dodao kako činjenica da oko budžeta nije postignut dogovor te da se ide s deficitom budžeta, znači 'daleko veći napor nego što smo mogli očekivati'.

'Da smo na vrijeme razvijali gospodarstvo, proizvodnju i izvoz, mislim da bismo daleko lakše svladali današnje probleme', ocijenio je Predsjednik koji smatra kako je sada potrebno 'ponovno aktiviranje onih investicija koje brzo donose novac'.

'Najbolje je ne stati. Jer bilo je prijedloga da u svemu treba štedjeti. Pa, štedi se kad se ima. Kad se nema, onda se ne štedi, onda se naporno radi, proizvodi i daju se najveći napori da se postigne rezultat', naglasio je Mesić. Štedjeti znači zaustaviti proizvodnju, objašnjava, a to nije hrvatski interes.

Predsjednik izlaz vidi u 'konsenzusu na strateškim investicijama'. 'To znači da idemo u one investicije koje će najbrže donijeti sredstva', objasnio je Mesić, a na upit koje su to investicije kazao je da su to one koje otvaraju nova produktivna radna mjesta.

Na upit hoćemo li biti prisiljeni na sporazum s MMF-om, Mesić je odgovorio kako je sporazum s MMF-om 'zadnje što bi eventualno morali učiniti, jer je to veliki teret sa strane na koji se ne može utjecati, što postavlja i pitanje našeg ubrzanog ulaska u EU'. 'Mi ovaj teret koji imamo naredne godine moramo riješiti na drugi način i naći sredstva za otplatu dugova', upozorio je Mesić.

Komentirajući pregovore o privatizaciji brodogradilišta, odnosno strah radnika da će se neka od brodogradilišta zatvoriti, a oni ostati bez posla kada dođu novi investitori, Mesić je rekao kako je za transparentnost, te traži da se brodogradnja maksimalno održi kao i broj radnih mjesta.

'Hoće li ostati sva brodogradilišta, to je pitanje procjene, ekonomskih analiza i onih koji će ulagati u brodogradilišta', dodao je.

Predsjednik se za transparentnost i poštivanje zakona založio i u pogledu izgradnje golf igrališta, a u kontekstu kritika da se novim zakonom o izgradnji golf igrališta omogućuje da se na tom zemljištu izgrade apartmani koji se potom skupo prodaju. 'Ako je transparentno, onda je svaki sportski teren dobar. A ako nije, onda ništa nije dobro', rekao je predsjednik.

Mesić je, na upit novinara o zahtjevima branitelja da se ispriča za svoju izjavu o njihovim pogrebima, rekao kako ne vidi razloga za ispriku. Rekao je kako je ta njegova izjava 'dosta vulgarno prevedena i na takav se način interpretira'.

'Ja govorim, ako svi moramo štedjeti, onda svi štedimo', kazao je Mesić dodajući da je pravilnikom potrebno odrediti kako se sahranjuje one 'koji su bili u prvim redovima i s puškom u ruci branili zemlju, te one koji su pomagali i postigli status branitelja, a da nisu s puškom u ruci branili zemlju'.

'Dakle, smatram, da za onog koji je ratovao i rastanak treba biti s plotunom, s pucanjem. Ali, onaj tko nije držao pušku u ruci, ne znam zašto bi tu bio vojnički rastanak, s vodom vojnika', objasnio je.