2000 LJUDI

Prosvjed za promjenu imena Trga maršala Tita

13.12.2008 u 15:36

Bionic
Reading

U organizaciji građanske inicijative 'Krug za Trg' danas je na Trgu maršala Tita održan prosvjed kojim se traži da se tom trgu vrati naziv Kazališni trg, dok je s druge strane trga skupina građana prosvjedovala protiv promjene imena

Prema policijskim izvješćima na skupu za promjenu imena okupilo se oko dvije tisuće ljudi, a na skupu protiv preimenovanja Trga maršala Tita oko 250 do 300 osoba. Između dvije skupine policija nije zabilježila sukobe osim nekoliko verbalnih provokacija.

Krug za trg traži od gradskih vlasti provedbu odluke o vraćanju imena Kazališni trg, podsjećajući da je zaključak o tome prije 14 godina donijelo nadležno povjerenstvo Gradske skupštine.

Okupljeni prosvjednici ispred ulaza u Hrvatsko narodno kazalište nosili su šalove s natpisom 'Kazališni trg', a simbolično su i postavili ploču s nazivom Kazališni trg.

Prosvjednici su istaknuli da je ovo okupljanje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, te da je zahtjev za promjenu imena trga vezan uz najosnovije pravo - pravo na život, dok je, kako tvrde, maršal Tito bio u svim razdobljima svoje vladavine zatiratelj ljudskog prava na život.

Tomislav Stockinger iz organizacijskog odbora 'Kruga za trg' rekao je da je 'prema novim spoznajama nedvojbeno utvrđen zločinački karakter komunizma kao i njegove izvedenice titoizma'. 'Josip Broz Tito prema svim kriterijama nije zločinac, već je masovni zločinac', ustvrdio je Stockinger izazvavši oduševljenje prisutnih.

'Tito je odgovoran za masovna pogubljenja, pojedinačna ubojstva, zatvaranje ljudi u logore, progone, ponižavanja, protjerivanje čitavih etničkih skupina, zatiranje svakog pluralizma i konfiskaciju privatne imovine', rekao je. 'Pitamo se kako je onda moguće da najljepši trg samostalne i demokratske hrvatske države nosi ime komunističkog diktatora i masovnog zločinca', dodao je.

I ostali govornici pozivali su na promjenu imena trga, ali i na osudu zločina koje su komunističke vlasti provodile nad Hrvatima. Pročitana su svjedočanstva o nasilju nad Hrvatima tijekom bleiburške tragedije i križnih puteva 1945. kao i o represiji nad Hrvatima nakon 'hrvatskog proljeća' 1971., a govornici su često prekidani skandiranjem 'Tito - zločinac'. Nakon skupa prosvjednici su prošetali trgom oko HNK uz poneki povik i uvredu prema neistomišljenicima okupljenim oko Muzeja za umjetnost.

Tamo su pak, s druge strane trga, protivnici ideje promjene imena Trga maršala Tita mirno stajali s transparentima poput 'Kome smeta antifašizam' i 'Tuđe nećemo - Hrvatsku ne damo'.

Među okupljenima, većinom mlađih osoba, bili su i bivši saborski zastupnik SDP-a a sada čelnik Ljevice Hrvatske Ivan Ninić i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić, predstavnici izvanparlamentarnih stranaka i drugi.

Svi oni su istaknuli povijesnu važnost Tita kao osobe i velikog državnika svog vremena.

Mario Šimunković iz Udruge mladih antifašista Grada Zagreba rekao je da je protuprosvjed organiziran 'protiv ustaštva i povijesnog revizionizma koji se promiče s druge strane trga'.