DALI MILANOVIĆU ULTIMATUM

Seljaci spremaju proboj na autocestu i pohod na Zagreb

Bionic
Reading

Seljaci procjenjuju kako imaju 2.000 traktora na cestama. Blokada će trajati 24 sata, a toliki rok daju i premijeru Milanoviću da im se javi, a ako to ne napravi onda kreću traktorima u Zagreb. Dio prosvjednika prijeti probojem na autocestu

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo izjavio je da nezadovoljni seljaci nastavljaju prosvjedne blokade prometnica, a tijekom dana očekuju otvaranje novih prosvjednih punktova u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, piše Dnevnik.hr

Laslo je rekao da će se prosvjednici danas sastati u Retkovcima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kako bi odlučili o daljnjim potezima. Dodao je da još uvijek nije sigurno hoće li supruge poljoprivrednika-prosvjednika sutra krenuti na najavljeni 'križni put' prema Zagrebu, jer još nisu dogovorene sve pojedinosti takvog puta, a liječnici su im savjetovali kako bi, zbog očekivanih visokih temperatura, takav potez bio zdravstveno rizičan.


Laslo je napomenuo kako seljaci još očekuju točan datum sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Prosvjedi poljoprivrednika iz više županija traju 10-tak dana. Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, traže isplatu preostalih poticaja, a prema podacima koje su iznosili predstavnici HPK riječ o još neisplaćenih više od 450 milijuna kuna. Seljaci su nezadovoljni i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna.

Izlazak na autocestu

Na poljskom putu uz ogradu autoceste u Zamlaki pored Varaždina okupili su se traktoristi iz Varaždinske županije, u znak solidarnosti sa slavonskim kolegama. Kako doznajemo od varaždinske policije, prvo su prijavili prosvjed za 15. kolovoza, ali su ga potom pomaknuli na petak. Policija spominje 12 traktora i kombajn, dok Miljenko Ivanuša, koordinator prosvjeda, kaže da ih je već 18 te i dalje stižu kroz polja.

'Ovdje ćemo se nastaviti okupljati, budemo vidjeli, možda sutra zatvorimo i autocestu', izjavio je za Večernji list. Na pitanje kako to planiraju izvesti, kad ih policija sigurno neće pustiti prilaznom cestom na autocesti, Ivanuša kaže da će ako treba 'otvoriti' ogradu koja je uz autocestu. Iz policije poručuju da za sad nema prometnih problema.