LJETOVANJE ZA PAMĆENJE

Djecu iz Vukovara izbacili iz Prvić Luke

09.07.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Na adresu šibenskog Društva “Naša djeca” dva dana prije dolaska skupine djece iz Vukovara u odmaralište u Prvić Luci promptno je stigla privremena mjera kojom Općinski sud u Šibeniku zabranjuje korištenje odmarališta do okončanja sudskog postupka

A postupak se vodi između Grada Vodica i Društva “Naša djeca” koje kontinuirano i bez ikakva prekida, čak i u Domovinskom ratu, kad su tamo bili izbjeglice, još od 1967. godine koristi sporni objekt, piše Slobodna Dalmacija

On se nalazi na području Grada Vodica, koji na zgradu nije uknjižen, Društvo “Naša djeca” pri silnim seljenjima ostalo je bez dijela arhiva, pa tako i pisanog dokaza o pravnom odnosu, a zgrada se vodi kao “društveno vlasništvo”, dok je prethodno bila vlasništvo obitelji Divnić, pa ju je Općina Šibenik dala Društvu “Naša djeca”.

Skinut ćemo zabranu

Gradonačelnica Juričev-Martinčev naknadno je javila da će odvjetnici dati nalog da traži skidanje sudske zabrane rada odmarališta u Prvić Luci.
-Ne mogu dopustiti da djeca naših branitelja iz Vukovara ne dođu naljetovanje pa ćemo tražiti skidanje blokade do isteka sezone.

Iz te peripetije rodio se i sudski spor. I premda je i lani u tijeku bio sudski postupak, ljetovanja djece su uredno organizirana, no ove godine, dva dana prije dolaska djece iz Vukovara, stigla je, eto, sudska zabrana.

Na naše izravno pitanje HDZ-ovoj gradonačelnici Vodica Branki Juričev-Martinčev je li ona, odnosno Grad Vodice tražio sudsku zabranu, odgovorila je:

- Jesmo, jer je ugovor o zakupu istekao 2007. godine i oni nisu ništa plaćali. A na pitanje zašto lani nisu tražili zabranu korištenja, gradonačelnica je odgovorila kako su očekivali da će postupak ići svojim tokom.

Kako je moguće da se ugovori o zakupu potpisuju u nejasnim vlasničkim odnosima, kako je, na posljetku, moguće da se objekt mogao koristiti sve dok na prag nisu došla vukovarska djeca?

Možda zato što se njihov dolazak dogodio u “aranžmanu” trojice gradonačelnika - Vukovara, Dubrovnika i Šibenika - onih koji su na vlast došli iz oporbe, na nedavnim lokalnim izborima na kojima je, pak, HDZ-ova Branka Juričev-Martinčev ostala na svom gradonačelničkome mjestu.

Vukovarski gradonačelnik Željko Szabo (SDP) na nedavnom je susretu trojice gradonačelnika rekao:

- E da mi je nekako organizirati ljetovanje za dvjestotinjak najsiromašnije vukovarske djece. To je odmah podržao HNS-ov gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, ali i Šibenika Ante Županović, pa je sto djece trebalo ljetovati na Prviću u organizaciji Društva “Naša djeca”, ali na trošak Grada, a sto navodno u Dubrovniku.

To se, doduše, dogodilo prije okončanja dubinskog uvida u lošu financijsku sliku šibenske gradske blagajne, no bez obzira na dubioze, nikome nije palo na pamet odbiti dolazak djece iz Vukovara

Šibenski dogradonačelnik Petar Baranović poručio je kako djeci treba omogućiti ljetovanje jer će zgrada odmarališta ionako cijelo ljeto biti prazna.