KATOLIČKA HEROINA

Kninska primalja Jaga Stojak vraća se na posao

15.08.2013 u 22:20

Bionic
Reading

Sanacijska upraviteljica kninske Opće bolnice Hrvatski ponos, Antonela Karačić poništila je odluku kojom je otkaz, jer nije htjela asistirati u pobačaju, nedavno dobila primalja Jaga Stojak, čiji je povratak na posao u tijeku. Na zaštitu primalje Stojak i njezinih prava pozvali su danas hrvatski nadbiskupi, predvodeći misna slavlja u povodu blagdana Velike Gospe

Upraviteljica Karačić u današnjem priopćenju navodi kako je Sanacijsko vijeće kninske bolnice prihvatilo žalbu primalje Jage Stojak, te je proslijedilo njoj kao sanacijskoj upraviteljici.

'Ja kao sanacijska upraviteljica poduzimam u skladu s tim potrebne radnje. Točnije, poništava se Odluka o redovitom otkazu ugovora o radu gospođi Jagi Stojak. S obzirom na proceduru i rokove, sam postupak vraćanja gospođe Stojak je u tijeku. O istom je obaviještena i gospođa Stojak', zaključuje Karačić u priopćenju.

Kninska primalja dobila je otkaz u kninskoj Općoj bolnici jer 14. lipnja nije htjela sudjelovati u pobačaju, pozvavši se na priziv savjesti. U obrazloženju Odluke o redovitom otkazu ugovora o radu, od 26. srpnja, stoji da se otkaz uručuje temeljem članka 107. Zakona o radu, zbog počinjene povrede radne dužnosti odbijanjem izvršenja radnog zadatka.

Na misi u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić danas je pozvao vjernike da budu 'hrabri kao Jaga Stojak' i poručio kako stradanje kninske primalje otkriva da svaki naraštaj i svaki čovjek ima udjela u borbi između dobra i zla.

U propovijedi je Jagu Stojak posebno pozdravio i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je, predvodeći misno slavlje u Sinju, kninskoj primalji čestitao na ljudskom i kršćanskom ponosu.

Sisački biskup Vlado Košić u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori poručio je da je sramota za državu koja daje otkaz ljudima poput Jage Stojak.

'Kao da su svi zmajevi svijeta željni da proždru našu djecu'

'Ovih dana sve nas je zadivila primalja Jaga Stojak koja nije željela sudjelovati u izvršenju abortusa u Kninskoj bolnici, prizivom na savjest. A što joj se dogodilo? Dobila je radnu knjižicu, tj. otkaz! Tako ova država poštuje savjest! Možemo reći: svaka čast Jagi Stojak, ali i svaka sramota ovakvoj državi koja daje otkaz časnim ljudima koji još imaju savjesti', poručio je biskup.

Pred više tisuća hodočasnika Košić je kazao i kako majke koje žele roditi djecu te ih podariti svojoj obitelji, Crkvi i domovini doživljavaju velike nevolje.

'Kao da su se svi zmajevi svijeta urotili protiv naše domovine Hrvatske, željni da proždru našu djecu, da nestane ovog našeg hrvatskog naroda', istaknuo je sisački biskup. Prozvao je predstavnike vlasti da u obraćanju Hrvatima i Hrvatima 'tepaju dragi građani i građanke' i 'ne mogu preko usta prevaliti ni ime našega naroda'.