SLOVENSKI MINISTAR NA LJETOVANJU

'Bilo nam je lijepo, s Gotovinom sam pričao o tunama'

13.08.2013 u 20:54

Bionic
Reading

'Jako sam zahvalan ministru Anti Kotromanoviću jer je za samo sedam minuta dogovorio da Hrvatska pošalje svoje kanadere na gašenje požara u Sloveniji', rekao nam je ministar obrane Slovenije Roman Jakič s kojim je novinar Jutarnjeg lista razgovarao u nedjelju navečer u Salima na Dugom otoku, gdje već godinama provodi godišnji odmor

'Slovencima je hitno trebala pomoć kanadera. Bili su ugroženi mještani sela Lipa na Krasu', objašnjava ministar za Jutarnji list. Međutim, vatrogasci su sami uspjeli svladati požar pa intervencija nije bila potrebna.

'Svejedno, jako sam mu zahvalan jer je sazvao hitnu telefonsku sjednicu Vlade i dobio zeleno svjetlo, a sve u samo sedam minuta', ističe Jakič.

Kotromanović i Jakič u odličnim su odnosima, što potvrđuje i nedavna neslužbena večera u restoranu na Opatu, najjužnijoj punti otoka Kornata. Dvojici ministara tada se pridružio i umirovljeni general Ante Gotovina. Jakiču je to bio prvi susret s Gotovinom. Kaže da je na njega ostavio vrlo pozitivan dojam.

'Dobro smo se proveli. Pričali smo o ribama, tunama... Bilo je lijepo', priča ministar koji je u vladu aktualne slovenske premijerke Alenke Bratušek imenovan 21. ožujka 2013. kao član stranke Pozitivna Slovenija.

Dolazak u Žman može zahvaliti i kumstvu s lokalnom liječnicom. Pohvalio se kako je sedam godina obnavljao kuću u kamenu da sve bude što autentičnije. I tu se, kaže, udomaćio. Nakon obnavljanja kuće, zadovoljstvo je pronašao u ribolovu. Najprije je kupio pasaru s Tomosom od četiri konja, a sada ima manji gliser.

'Super mi je, ovdje se svi poznajemo. Svako jutro od 10 do 11 sati sjednem ispred dućana na rivi i saznam sve što se događa u mjestu; tko je isplovio na ribe, koliko se ribe ulovilo', kaže ministar koji je prije ministarskog mandata bio jedan od najgorljivijih slovenskih zagovaratelja ulaska Hrvatske u Europsku uniju. A ni mještanima ne smeta što je Jakič stalno u neformalnoj pratnji dvojice tjelohranitelja.

'S ulaskom u NATO i EU Hrvatska se napokon pojavila na zemljovidima važnih institucija. Prednost EU-a osjetit će mladi jer se mogu školovati u Europi, gdje će sklopiti poznanstva koja će poslije iskoristiti u biznisu i politici', dodaje Jakič.