'NOVCA NEMA'

Propali pregovori sa seljacima, blokada se nastavlja

12.08.2013 u 18:46

Bionic
Reading

Ni najnovija runda pregovora seljaka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom financija Slavkom Linićem nije urodila rezultatima. Njihov zahtjev za isplatu poticaja u cijelosti ministri nisu mogli prihvatiti, stoga seljaci traže sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Ivom Josipovićem i prijete novim blokadama

Seljaci, koji već danima blokiraju prometnice diljem kontinentalne Hrvatske, poručili su nakon sastanka s ministrom Tihomirom Jakovinom te ministrom financija Slavkom Linićem da nastavljaju prosvjede, javlja RTL.

'Razočarani smo jer kaže Linić da novca ima, ali ne za nas', izjavio je Zvonko Pipić. Najavili su da će ići do predsjednika i premijera te da nastavljaju blokade, a moguća je i totalna blokada prometa.

'Ispričavamo se građanima, ali ovo je biti ili ne biti za nas. Nadamo se rješenju s predsjednikom i premijerom. Ne mogu nam otkupljivači dati ni lipe. Okrali su nas, prodali žito po 50 lipa više. Nama ništa', rekao je Pipić

Ministar Jakovina rekao je kako su obaveze za 2012. godinu isplaćene. Ponudili su reprograme kredita, a od listopada nadalje poljoprivrednici će znati iznose poticaja.

'Prosvjedi su legitimno pravo, ali ucjene i pritisci neće proći. Ne namjeravam dati ostavku zbog pojedinaca', izjavio je Jakovina. Kazao je da će se seljacima pomoći kroz druge mjere i stratešku politiku, te da se za bolji položaj agrara mora izboriti i putem europskih fondova, a ne na način kako se radilo proteklih 10 godina.

'Vidjet ćemo što se može u proračunu za 2014., ali nerealnog i nekorektnog trošenja potpora više neće biti', rekao je Jakovina za RTL Danas.

Upitan kako komentira 'totalnu blokadu' prometa koju su najavili seljaci, Jakovina je rekao da samo dio poljoprivrednika blokira ceste. 'Svi koji blokiraju prometnice morat će snositi odgovornost za svoje postupke', rekao je Jakovina za RTL.

'Moj dio posla je bio da jasno naglasim koliki je iznos za potpore. Sve ostalo su kalkulacije. Bilo koji rebalans za potpore nije u planu niti će biti. Kada govorimo o 2014, teško će se održati ovakva komponenta za poticaje. Imamo dug, porezni obveznici ne mogu sve to plaćati', izjavio je Linić.
279582,279682,279533,279326