ŠKOLA DEMOKRACIJE U STRASBOURGU

Mesićev govor o Kosovu otjerao Srbe

08.07.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Predstavnici Srba demonstrativno su u srijedu napustili skup u Strasbourgu na kojem je hrvatski predsjednik govorio o Kosovu kao 'realnosti', doznaje Hina od izvora iz hrvatskoga izaslanstva.

Nakon govora na tzv. školi demokracije u organizaciji Vijeća Europe, hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić odgovarao na pitanja i između ostaloga rekao kako je Kosovo danas realnost, koju je Hrvatska priznala.

Po Mesićevim riječima, ako i ne kani priznati kosovsku državnost, Srbija bi morala omogućiti suradnju u regiji, a ne onemogućavati je.

Predstavnici Srba iz Srbije, s Kosova, iz Republike Srpske i iz Crne Gore, a riječ je o polaznicima ljetne škole demokracije, novinarima, predstavnicima političkih stranka i gospodarstvenicima, na to su demonstrativno ustali i napustili skup.

Mesić je rekao da mu je žao što su otišli jer smatra da su trebali ostati i raspravljati o tome.

Mesić je komentirao i iznenadnu prošlotjednu ostavku hrvatskoga premijera Ive Sanadera i rekao kako smatra da način podnošenja ostavke nije bio primjeren, jer nije dobro objašnjen.

Mesić smatra da onaj tko je dobio mandat u parlamentu, i ostavku mora objasniti u parlamentu, te dodao kako ni on nije dobio bolje objašnjenje, nego mu je je Sanader ponudio iste argumente kao i hrvatskoj javnosti.

U vezi s tzv. trećim blokom o kojem se nagađa u hrvatskoj javnosti, te o mogućnosti da ga predvodi upravo on, Mesić je na pitanje je li spreman postati hrvatski premijer rekao kako nema potrebe da se on vraća u operativnu politiku. U Hrvatskoj postoji dovoljno sposobnih ljudi za odgovorne dužnosti, koji bi zemlju mogli izvući iz krize, rekao je, ali nije spominjao imena.