DSV KAZNIO MILANOVIĆA

Razriješen sudac koji je izmislio 'ličko rukovanje'

08.07.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti razriješilo gospićkog županijskog suca Branka Milanovića, navodeći kao razlog veliki broj presuda koje mu je ukinuo Vrhovni sud

Zahtjev za stegovnim postupkom protiv Milanovića, koji je proteklih godina u više navrata svojim presudama izazvao zgražavanje stručne i šire javnosti, podnijela je još krajem kolovoza 2007. predsjednica Županijskog suda u Gospiću Dubravka Rudelić

Milanovića se teretilo da je 2005. radio na pet kaznenih predmeta od čega su tri presude bile ukinute, jedna potvrđena, a jedna je još bila na odlučivanju na Vrhovnom sudu. U 2006. su mu pak od pet presuda ukinute četiri.

Ipak Milanović je u medijima ostao zapamćen po kontroverznim obrazloženjima presuda, poput one da nasilno guranje prsta u anus nije silovanje.

Milanović je to kazao oslobađajući Josipa Mraovića optužbi za silovanje američke košarkašice 2005. Ustvrdio je, naime, da guranje prsta u anus nije seksualno nasilje, jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Još 2003. Milanović je optuženiku za ratne zločine nad Hrvatima Svetozaru Karanu u obrazloženju presude poručio da je sa svojim precima i Osmanlijama već 500 godina vršio genocid nad Hrvatima. Obje presude kasnije je ukinuo Vrhovni sud.

Gospićki je sudac odgovoran i za puštanje na godišnji odmor ubojice Vinka Budiše nakon samo deset mjeseci zatvora na koji je osuđen zbog brutalnog ubojstva 19-godišnjeg mladića.

Na današnjoj sjednici DSV je ukorima kaznio suce Općinskog suda u Osijeku Davora Vukušića i Davora Liščića zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti.

Sucima zagrebačkog Županijskog suda imenovani su Martina Maršić, Vlatka Fresl Tomašević, Daniela Kustec, Sanja Mazalin i Sandra Artuković Kunšt