KUĆE, HOTEL, ZEMLJIŠTA, UŠTEĐEVINA

Željko Kerum najbogatiji je hrvatski političar

08.07.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum najbogatiji je hrvatski političar, sudeći po imovinskoj kartici koju je objavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Kerum u osobnom vlasništvu ima sedam kuća, nekoliko vrijednih zemljišta, jedan hotel i čak 60 milijuna kuna ušteđevine. Dakako, pored poslovnog carstva čija se vrijednost procjenjuje na 500 milijuna eura

Kerum posjeduje dvije kuće u Splitu vrijedne tri milijuna eura, tri u splitskoj okolici (Solin, Čiovo, Podstrana) vrijedne oko 300 tisuća eura te dvije u Zagrebu (900 tisuća). Hotel Neva u Podstrani, u kojemu je prije nekoliko godina ugostio Dalaj Lamu, procijenio je na dva milijuna eura, a zemljišta u Splitu i Rogoznici na 670 tisuća.

Osobni automobil splitski gradonačelnik ne posjeduje pa se pretpostavlja da su Maybach, Ferrari i nekoliko mercedesa registrirani na neku od njegovih tvrtki.

U tvrtki 'Kerum d.o.o.' poduzetnik je u proteklih devetnaest godina bio zaposlen kao menadžer za razvoj te je primao plaću od 'mizernih' 140 tisuća kuna godišnje (manje od 12 tisuća mjesečno!). Zanimljivo je da njegova supruga Ana formalno zarađuje čak i više od Keruma, oko 15 tisuća kuna mjesečno. Ana Kerum je i vlasnica tvrtke Joker, koja je izgradila istoimeni splitski trgovački centar, a od najamnine godišnje ubere gotovo 13 milijuna kuna.

U svojoj imovinskoj kartici Kerum je otkrio i da je vlastitom imovinom jamčio za neke svoje tvrtke te da i neke poslovne banke imaju njegova osobna jamstva. Ni za jedno od njih, izjavio je, ne postoje dospjela dugovanja.

Upravljačka prava na sve četiri tvrtke u njegovu i supruginu vlasništvu – Kerum, Ribomiks, Neva Kerum i Joker – gradonačelnik Splita prenio je na svog odvjetnika Miroslava Šarića. Kerum ima većinske udjele u još nekoliko tvrki (Koteks, Adriatic), no kupio ih je preko neke od četiri tvrtke u svome stopostotnom vlasništvu pa nisu prikazani u imovinskoj kartici.

Kerumovu imovinsku karticu pogledajte ovdje