Hrvatska NEVJERODOSTOJNO PONAŠANJE

Genscher prozvao EU zbog Hrvatske

Bivši njemački ministar vanjskih poslova i ugledni europski liberalni političar Hans Dietrich Genscher pozvao je Europsku uniju da u svojoj vanjskoj politici iskaže više pouzdanosti, predvidljivosti i vjerodostojnosti ističući kako se na primjeru Hrvatske vidi kako EU "ne postupa uvijek sretno prema svojim susjedima, prijateljima i budućim članovima".

U članku pod naslovom "Europa - dobar partner", objavljenom ponedjeljak u listu Mitteldeutsche Zeitung, Genscher ističe kako se na svježem primjeru Hrvatske vidi "kamo to vodi, kad se stvari prepuste inerciji a vanjskopolitički odnosi pretvore u sluškinju unutarnje politike".

"Hrvatska se već dugo trudi pristupiti Europskoj uniji, pregovori su već odavno pred zaključenjem", piše Genscher.

"Premijer Sanader je zajedno s predsjednikom Mesićem jamac europskog i demokratskog novog usmjerenja zemlje. Kod Sanadera se to odnosi na razvoj njegove, vladajuće stranke kao i na odnos prema novijoj prošlosti. Sanaderov je odgovor bila neograničena suradnja s Haškim sudom. A sada je odstupio s dužnosti, razočaran, ali nadajmo se ne i ogorčen. On je uvjereni Europljanin, konzervativni političar usmjeren prema budućnosti, a u budućnosti će još biti potreban, ne samo u Hrvatskoj", drži Genscher.

Stoga Genscher apelira na Europsku uniju da bude pouzdaniji i vjerodostojniji partner: "Vanjska politika zahtijeva pouzdanost, predvidivost i vjerodostojnost. To ne vrijedi samo za pojedine države nego i za Europsku uniju", zaključuje Hans Dietrich Genscher.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još