POVLAŠTENI TRETMAN

Rončevića čuvaju iako je istekao rok zaštite

08.07.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, predložio je Vladi da ukine zaštitu njegovu prethodniku Berislavu Rončeviću. Zahtjev je upućen na Vladu koja o tome treba donijeti odluku, koja je praktički samo tehničko pitanje

Uprava za posebne poslove sigurnosti napravila je sigurnosnu procjenu prema kojoj Rončeviću više nije nužna policijska zaštita, na koju je kao Vladin dužnosnik imao pravo i šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti, piše Jutarnji list

Ministri inače nisu u I. kategoriji štićenih osoba prema Uredbi koju je donijela Vlada 15. svibnja 2003. U tu kategoriju spadaju predsjednik Republike, Sabora, premijer, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda, te članovi njihovih obitelji.

No, ovisno o potrebi donose se sigurnosne prosudbe, pa je tako i novoimenovana premijerka Jadranka Kosor, kao ministrica branitelja, zbog prijetnji koje je dobivala imala pojačano osiguranje.

Ministri unutarnjih poslova također su ovisno o procjeni imali uz službenog vozača i tjelohranitelje, a poslove zaštite štićenih osoba uz Upravu za posebne poslove sigurnosti provode i interventne jedinice policije, Specijalna policija, ali i temeljna policija u pojedinim policijskim upravama.

Zašto je ministar Rončević i šest mjeseci nakon smjene s funkcije u listopadu i dalje bio pod policijskom zaštitom, nismo uspjeli doznati. Moguće je da je Rončević sam tražio da mu policija skine zaštitu jer je smatrao da mu ona više nije potrebna ili da je policija procijenila da nema više razloga zbog kojeg mu je ona nužna.

Vjerojatno bi ona već i bila skinuta da Ivo Sanader nije nenadano dao ostavku, pa je zbog formiranja nove Vlade ta odluka odgođena i naći će se na dnevnom redu jedne od idućih sjednica Vlade. Premijer Sanader ima također pravo još šest mjeseci na tjelohranitelje, službeno vozilo i vozača, a i dulje ocijeni li se nužnim da mu je potrebna zaštita.