MILJENKO JERGOVIĆ

'Zahvalan sam Hebrangu na tužbi'

07.07.2009 u 22:53

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Andrija Hebrang odbacio je tvrdnje kolumnista Jutarnjeg lista Miljenka Jergovića da je u razgovoru za beogradski Nin 'pokazao neskriveno divljenje' za ustaškog zločinca Maksa Luburića, najavivši da će ga tužiti. Jergović mu je na tome zahvalan

'Andrija Hebrang je najavio da će me tužiti zbog objave članka. Na tome sam mu zahvalan jer mi time pruža, vjerujem nezasluženu, prigodu da sudjelujem u jednoj povijesnoj i sudbinskoj hrvatskoj raspravi', rekao je Jergović u intervjuu Jutarnjem listu.

'Je li se Vjekoslav Maks Luburić borio za hrvatske nacionalne interese, kako to gospodin Hebrang tvrdi u razgovoru za beogradski Nin, pa je istina da sam ga, Hebranga, a možda i Luburića, uvrijedio, istina nehotično i zbog neznanja i neupućenosti, u svome članku za Jutarnji list, ili se Vjekoslav Maks Luburić borio protiv hrvatskih nacionalnih interesa, kao što sam ja bio uvjeren kada sam pisao članak?

To je ono o čemu će, po tužbi gospodina Hebranga, morati odlučiti sud, s tim da će presuda zacijelo nadmašiti značaj naših osoba, naše sitne ljudske taštine i osjetljivosti. Ta će nas presuda nadrasti, jer ona supstancijalno neće tretirati ni mene, ni gospodina Hebranga, nego Hrvatsku i sve ono što može i smije biti hrvatski nacionalni interes', kazao je Jergović.