PUHOVSKI O ZVIŽDANJU MILANOVIĆU

Prostačko privatiziranje Domovinskog rata u ime desnice

06.08.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Gotovo pet minuta trajao je govor premijera Zorana Milanovića u Kninu na središnjoj proslavi 18. obljetnice VRA Oluja, a isto toliko trajalo je i zaglušujuće zviždanje iz publike. Zanimljivo je kako ovaj govor naši sugovornici ocjenjuju kao jedan od najboljih Milanovićevih obraćanja javnosti, a zviždanje pokazuje nekoliko simptomatičnih činjenica: Pokušaj privatizacije tog dijela hrvatske prošlosti od strane desnice, nov pokušaj otvaranja svjetonazorskog fronta, ali i to da Zoran Milanović definitivno nije najomiljeniji političar u državi

'Radikalna desnica oprostila se s Gotovinom'

Puhovski je prokomentirao i činjenicu da nijedan od trojiceoslobođenih generala nije došao na proslavu u Čavoglave. 'Državnovodstvo se previše bavi pridobivanjem generala, oni su veoma ekonomični ukorištenju golemog ugleda. Uostalom dio radikalne desnice se većoprostio s Gotovinom.'

Iako Milanovića smatra lošim premijerom, politički analitičar Žarko Punovski njegov govor u Kninu ocjenjuje vrlo dobrim. Zviždanje, tvrdi, nije imalo veze s njegovim premijerskim radom niti izrečenim na proslavi, već je riječ o 'prostačkom pokušaju da se razdoblje Domovinskog rata privatizira u ime desnice'. Iako se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko od toga ogradio, Puhovski smatra kako je riječ o glasačima HDZ-a, no izvan matice stranke.

'Sramotom nad sramotama' smatra pak izostanak takvog ponašanja Crkve. 'Crkva propušta reagirati kroz moralne osude kada joj to svjetonazorski ne odgovara; čak je Jezerinac imao pristojan govor, no Crkva ne može smoći snage prigovoriti radikalnoj desnici zbog neprimjerene reakcije', objašnjava.

Ipak, zaključuje kako zviždanje premijeru nije drama te kao je pravo naroda da se buni protiv vlastodržaca. 'Ministar Matić je pretjerao kada je to nazvao jogurt revolucijom. Zviždanje nije rušenje vlasti', poručuje Puhovski.

Krešimir Macan, stručnjak za odnose s javnošću i političko komuniciranje, Milanovićev govor također smatra dobrim, no naglašava kako su se zvižduci čuli i prije nego što je Milanović uopće izustio prvu riječ. 'Vidjelo se da mu to smeta, ali se snašao i nije ga to zbunilo. Cijelo se vrijeme nadglasavao sa zviždačima. Milanović je definitivno motiviran, no činjenica jest da je on uvijek tvrdio da su generali nevini, i u oporbi i na vlasti', dodao je Macan.


Nalazi dva uzroka takve reakcije. Konstatira da u Kninu zasigurno nisu bili glasači lijevog bloka, a opet činjenica da nitko nije fućkao predsjedniku Sabora Josipu Leki ili predsjedniku RH Ivi Josipoviću, osim u jednom trenutku kada je pričao o pomirbi, pokazuje kao ideologija ne mora biti nužno s tim povezana.

'Milanović nije najomiljeniji lik u državi. On ima negativnu energiju. Za razliku od njega, i Josipović i Leko su pomirljivi. Premijer usto predstavlja i svoje ministre pa su zvižduci njemu možda adresirani i na neke od njih', kazao je Macan.

Na društvenim mrežama, dodao je, mnogi pak komentiraju kako bi Milanović i češće dobivao 'porciju' zviždanja da se češće pojavljuje u javnosti. 'Bio je velik dan, generali su prvi put bili na proslavi, nije trebalo kvariti dojam, no ne može se masa kontrolirati. Vidjet ćemo hoće li se to drugdje događati. Građani nisu presretni onime što se događa, naročito ako se krene u oštre rezove. Naravno da se narod buni', zaključuje Macan.