PREDSJEDNIK MESIĆ:

'Vlada može opstati jedino uz radikalne rezove'

07.07.2009 u 20:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu objavljenom u večerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a da bi program nove Vlade RH Jadranke Kosor trebao biti moderniziran te da Vlada može opstati jedino ako učini radikalne rezove

'Ono što se moglo čuti na raspravi u Saboru i ono što predlaže premijerka je u stvari obrana dosadašnjeg programa, koji bi morao biti na jedan način malo moderniziran', istaknuo je Mesić.

Na pitanje ima li Vlada snage za radikalne rezove predsjednik je ocijenio kako ona samo tako može opstati. 'Drugačije je vrlo teško predvidjeti koji vijek može ova Vlada izdržati', dodao je. Komentirajući iznenadni odlazak premijera Ive Sanadera predsjednik Republike je kazao kako se takva 'naprasna odluka' sigurno nije dogodila bez 'praska koji se morao dogoditi'.

'Ipak sam predugo u politici i imam puno utakmica u nogama tako da ipak to bez jednog velikog praska nije moglo biti', ustvrdio je predsjednik Mesić. Na novinarsko pitanje je li sabor HDZ-a, održan prošle subote, na kojem se promijenilo vodstvo HDZ-a korak unazad u demokratskim standardima predsjednik Mesić je ocijenio kako je taj sabor pokazao 'redukciju demokracije'.

'Predložiti premijera, predložiti kandidata za predsjednika države, a sve aklamacijom, to podsjeća na neka druga vremena', smatra Mesić. Upitan znači li to da je u HDZ-u pobijedila desna struja predsjednik Republike je kazao kako je sigurno da je Sanader dobrim dijelom reformirao HDZ i od pokreta stvorio stranku, ali da mu se čini kako sada neki opet žele pokret, što, smatra Mesić, ne bi bilo dobro.

Komentirajući osnivanje tzv. trećeg političkog bloka Mesić je kazao kako bi takve inicijative bile dobre da prestane bipolarizacija u Hrvatskoj. No, drži da mu on ne bi mogao biti na čelu jer vrhovi stranaka ljubomorno čuvaju svoju poziciju i smatraju da su oni ti koji mogu objediniti taj politički prostor. 'Teško se može tu probiti bilo koji treći čovjek pa i ja', dodao je Mesić.