'NAJTEŽI' RADOVAN FUCHS

Što skrivaju imovinske kartice novih ministara

07.07.2009 u 20:24

Bionic
Reading

Novi ministri Vlade Jadranke Kosor imaju rok od 30 dana da Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predaju izvješće o svojoj, ali i o imovini bračnih partnera

Budući da su kod svake promjene dužnosti državni dužnosnici dužni podnijeti izvješće te prijaviti svoju novu imovinsku karticu, tako će ministrica bez portfelja Bianca Matković, Tomislav Ivić, ministar branitelja i Radovan Fuchs ministar znanosti, obrazovanja i športa, javnost morati obavijestiti o promjenama na svojim imovinskim karticama. Jedino će Davorin Mlakar, budući da ostali, zbog prijašnjih dužnosti koje su obnašali, već imaju kartice, u roku od 30 dana prvi put dati na uvid popis svoje imovine.

Tomislav Ivić

Tomislav Ivić zarađivao je 19 tisuća kuna mjesečno kao zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru. Posjeduje obiteljsku kuću u Valpovu od 240 metara kvadratnih, čija je vrijednost procijenjena na 120 tisuća eura. Vozi se u Alfa Romeu 152 proizvedenom 2007, vrijednom 215 tisuća kuna, kupljenom na kredit. Ivić posjeduje i motocikl Tomos automatic iz 1984. Ostale je pokretnine procijenio na 70 tisuća eura. Gospođa Ivić ne posjeduje ništa. Plaća joj iznosi tri tisuće kuna.

Bivša državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Bianca Matković u imovinskoj kartici je navela da posjeduje stan od 96 metara kvadratnih u Zagrebu te garažu od 40 kvadrata. Vrijednost nekretnina nije navedena. Nova ministrica bez portfelja vozi terenac SsangYong koji vrijedi 250 tisuća kuna. Automobil je kupljen na leasing. Matković je vrijednost svojih pokretnina procijenila na 450 tisuća kuna. Je li riječ o umjetninama, nakitu ili možda satovima, nije poznato. Pokretnine njezina supruga procijenjene su na 70 tisuća kuna. Zarađuje osam tisuća kuna mjesečno, a vozi Mazdu 6 iz 2005. Automobil vrijedi 15 tisuća eura, a kupljen je 2005. Vlasnik je 50 postotnog udjela u tvrtki M-biri d.o.o. te stopostotni vlasnik tvrtke Morium d.o.o.

Bianca Matković


Primorčev nasljednik, za vrijeme dok je bio državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, zarađivao je 17 tisuća kuna. Radovan Fuchs posjeduje kuću od 350 kvadrata čija je vrijednost oko pet milijuna kuna. U imovinskoj kartici navedena je i okućnica od dvije i pol tisuće kvadrata vrijedna milijun kuna. Popis se nastavlja. Fuchs posjeduje zemljište od stotinu kvadrata čija je vrijednost stotinu tisuća kuna, tri stana ukupne površine od 167 metara kvadratnih vrijedne milijun i 200 tisuća kuna. Automobil u imovinskoj kartici nije naveo. Fuchs se očito vozi na skuteru nepoznate marke proizvedenom 2002. vrijednom 15 tisuća kuna. Novi je ministar svoje pokretnine procijenio na milijun i 150 tisuća kuna. No to nije sve. Radovan Fuchs za vođenje znanstvenih projekata dobiva deset tisuća kuna. Isto toliko dobiva kao naknadu za stručni rad. Njegova supruga vozi Fiat Punto iz 1994, a plaća joj iznosi devet tisuća kuna mjesečno.

Radovan Fuchs


Podaci o imovini svih visokih državnih dužnosnika navedeni su na stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa