GENERAL ŽIDROVEC SVJEDOČIU U HAAGU

Akcija 'Povratak' nije služila prikrivanju zločina

07.07.2009 u 17:22

Bionic
Reading

Operativna akcija (OA) 'Povratak' provedena je nakon 'Oluje' radi asanacije oslobođenih područja i nije služila prikrivanju zločina, rekao je u utorak u Haagu na suđenju trojici hrvatskih generala Zdravko Židovec, član Zapovjednog stožera te operativne akcije

Židovec je 1995. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, a kao svjedok obrane počeo je svjedočiti u nastavku suđenja trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom 'Oluje' i nakon nje u kolovozu 1995.Na upit Gorana Mikuličića, branitelja generala Markača, je li ikad kao visoki službenik MUP-a dobio upute da asanacijom prikrije kriminalna djela paleža, pljačka i ubojstava, Židovec je odgovorio: 'Ne, nikada.

'Povratak' su provodile postrojbe civilne zaštite u ekipama kojih je bio i jedan kriministički tehničar te pirotehničar, rekao je. Proces je obuhvaćao prikupljanje tijela, a kriminalistički tehničar na terenu morao je zatečeno tijelo pregledati, identificirati odoru, uzeti otiske prstiju, fotografirati mrtvaca te obaviti druge istražne radnje, a tek nakon toga civilna zaštita mogla je obaviti pokop.

Takav je postupak primjenjivan i kod tijela vojnika tzv. Republike Srpske, rekao je Židovec, a na suđenju je predočen i formular što su ga ekipe trebale popunjavati. Ako bi bilo sumnji da smrt nije posljedica borbenih djelovanja, već posljedica nasilja, tada bi istragu nastavila kriminalna policija, rekao je.

Nakon ispitivanja branitelja tužiteljstvo je unakrsnim ispitivanjem svjedoka nastojalo pokazati da je Židovec u utorak znatno odstupao od izjave dane tužiteljima Haaškog suda u lipnju 2007., te pokazati da je HV sudjelovao u asanaciji oslobođenih područja.

Židovec je na mnoga pitanja odgovorio da ne zna ili se ne sjeća, a sudac ga je u više navrata pozivao neka dade jasne i precizne odgovore. Tužiteljstvo je na sudu predstavilo dokument kojim je general Čermak zaduživao HV za asanaciju područja, a svjedok je odgovorio kako ne zna da su postrojbe CZ-a svoje aktivnosti koordinirale s HV-om. 'O tome nemam nikakvih saznanja. Dobio sam izričitu tvrdnju da vojni organi nisu djelovali u postupcima asanacije koje je provodio CZ', rekao je.

Židovec je rekao da se CZ obratio vojsci za logističku potporu kako bi dobio rovokopače te kamione, dakle tehnička sredstva kojima CZ nije raspolagao. Na početku ispitivanja Židovec je unio neke ispravke u svoju izjavu iz lipnju 2007., koju je dao istražiteljima Haaškog suda pa je tako korigirao broj mrtvih s tadašnjih 1200 do 1300 na 902 na cijelome području "Oluje" koje su asanirale postrojbe CZ-a.

To područje obuhvaća pojas od Siska do Splitsko-dalmatinske policijske uprave. Obveza CZ-a bila je uspostaviti i prihvatne centre, kojih je svrha bila isključivo humanitarna, što znači osigurati higijenske uvjete i skrb za civilno stanovištvo na tome području. Na oslobođenim područjima zatečeno je mahom starije stanovništvo, rekao je Židovec i ustvrdio da nije u tim centrima bilo ispitivanja vojnosposobnih muškaraca.

Ekipe civilne zaštite pregledale su ukupno 48.000 kuća radi humane i animalne asanacije, a to znači da su uklanjale mrtva tijela ljudi i životinja. Također su čistile kuće od hrane biljnog i životinjskog podrijetla kako bi se spriječilo širenje epidemija, poglavito zato što je bilo ljeto i to je područje bilo bez struje.