RAZLOZI ZA ŠUTNJU

Pranje novca, droga, homoseksualnost...

07.07.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Zašto Sanader nije obrazložio svoju ostavku, još uvijek je enigma. Sedam dana nakon nje, novinari, psihijatri, astrolozi, teolozi, stručnjaci za neverbalnu komunikaciju, politolozi, PR stručnjaci i vidovnjaci još nisu dokučili zašto je ona 'od iznimne političke važnosti'. No u jednom su složni - nema šanse da se dr. Ivo ne vrati u politiku

'Siguran sam da će javnost vrlo brzo, za nekoliko dana, kada se smire emocije i prevlada razum, shvatiti da je ovaj potez od iznimne političke važnosti', kazao je Ivo Sanader dan nakon što je podnio ostavku na premijersku funkciju.

Šest dana prošlo je od tada, glave su se ohladile, ostavkom bez obrazloženja, osim novinara, u medijima su se bavili i psihijatri, šamani, astrolozi, teolozi, stručnjaci za neverbalnu komunikaciju, politolozi, PR stručnjaci i vidovnjaci. Međutim, još nitko nije shvatio zašto je ostavka 'od iznimne političke važnosti'.

Sanadera maknuo presretač

Pravi razlog Sanaderovog pri(je)vremenog odlaska s političke ceste je ni manje ni više nego - presretač. Jer, dozovoljena brzina vožnje na hrvatskim autocestama je 130 km/h, a dr. Sanader je, prema vlastitom priznanju, vozio cijelo vrijeme 200 na sat. `Uvijek sam vozio 200 na sat, uvijek u onoj traci autoceste na kojoj se prestiže druge, uvijek u petoj brzini' - izjavio je Sanader na 13. općem saboru HDZ-a pa nam ne preostaje ništa drugo do zaključiti da je presretač glavni krivac za njegovo političko dezerterstvo.
Iako nam se činilo da je u petoj brzini zapravo vozio tek sobni bicikl, ipak smo dobili precizniji odgovor na pitanje zašto je otišao: vozio je prebrzo za hrvatske uvjete. Ali, takvim je odgovorom otvorio i puno važnije pitanje: Tko je, dovraga, bio Sanaderov 'presretač'? (H.P.)

Ne objavljujući razlog zašto je podnio ostavku, Sanader je otvorio niz broj teorija, ali karte, horoskop, govor tijela, analiza izgovorenoga i politička promišljanja složna su u jednom - nema šanse da se dr. Ivo ne vrati u politiku.

No, pravo je pitanje trebaju li javnost i mediji jednog dana dopustiti mogući povratak političaru koji u svom posljednjem obraćanju nije pokazao nimalo političkog bontona, već je, naprotiv, još jednom pokazao svu raskoš bahatosti prema onima koji su ga izabrali.

Nijedna od mogućnosti o kojima se nagađa (slovenska blokada i nezainteresiranost EU-a, zdravstveno stanje, bijeg od ekonomske krize, odlazak radi povratka) nije nešto s čim premijer jedne države ne bi izašao, ako uistinu politiku shvaća kao 'služenje narodu i svim hrvatskim građanima', kako je to ustvrdio u svom obrazloženju ostavke.

Problem je u tome što to Sanader ne shvaća tako i jedino o čemu misli on je sam i kako se eventualno vratiti na vlast.

Teorija koja gore nije spomenuta, a koja od svih ponajviše drži vodu, makar je iz HDZ-a uporno demantirali, ona je po kojoj je desno krilo stranke odlučilo preuzeti stvar u svoje ruke nakon što se saznalo da je jedino što bi kamiondžija Berislav Rončević u budućnosti mogao voziti lokomotiva u zatvorskom vlakiću.

Da se to dogodilo, više nitko u HDZ-u ne bi bio siguran i samo u ovoj teoriji Sanader je imao vezane ruke jer je očito i sam do grla bio u nečemu što su mu servirali kao protuargument za šutnju.

Možemo pretpostaviti je da je zato odlučio ne navoditi razloge ostavke i eventualno čekati povoljan trenutak za povratak. Što je to što bi ga moglo kompromitirati, može se samo nagađati. Pogleda li se u kakvom društvu živimo, ne preostaje puno stvari.

Pranje novca, droga, pedofilija ili homoseksualne sklonosti četiri su stvari koje bi ga zauvijek diskreditirale kao čovjeka i političara. Da je imao svoju Monicu Levinski ili zabavu s mlađim punoljetnicima, to bi vjerojatno još i prošlo jer, eto, radili su to i veći političari od njega.

Prešućujući razloge ostavke, odnosno navodeći da to čini iz osobnih razloga(?!), Sanader je stvorio jedinu izvjesnu teoriju - teoriju kaosa koja mu zapravo omogućuje da u trenutku povratka, ako se za to ukaže prilika i ako se na povratak odluči, a aktivacijom saborskog mandata na to očito računa, ponudi bilo što kao objašnjenje svoje ostavke i tako još jednom, s HDZ-om ili bez njega, prevari birače.