RIJEČKI APSURD

Cesta od pola milijarde kuna postala besplatno parkiralište

07.07.2009 u 14:20

Bionic
Reading

Cesta D404, zamišljena kao spas za riječke prometne gužve budući da spaja centar grada i luku sa zaobilaznicom, praktično je završena, ali umjesto da rastereti promet u gradu, ona posljednjih dana Riječanima služi u druge svrhe. Postala je jedino besplatno parkiralište u centru grada, ali i sigurno, jer zasad automobile tamo parkirane ne dira ni policija ni 'pauk'. Neki je pak koriste za rolanje ili vožnju biciklom

Sastavni dio te prometnice je i tunel ispod naselja Pećine u istočnom dijelu Rijeke, koji je, prema planovima, trebao imati dva odvojka za Tower centar. Od gradnje dva odvojka se odustalo. Napravljen je samo jedan, a zbog sigurnosnih razloga u tom se odvojku moraju napraviti pješački izlazi bez kojih cesta ne može dobiti uporabnu dozvolu.

Izlazi neće biti gotovi još najmanje četiri mjeseca, pa će tako oko 500 milijuna kuna vrijedna cesta biti i dalje izvan svoje prave funkcije.

Odgovornost za nastalu situaciju se prebacuje između Hrvatskih cesta i Grada Rijeke.

Usprkos blagodatima besplatnog parkinga, Riječani bi, kad bi mogli birati, radije izabrali modernu i brzu cestu koja bih im živce sačuvala od prometnih gužvi, a put od centra grada do zaobilaznice skratila za desetak minuta.

Ovako ih, pogotovo kad se uzme u obzir da se zbog izgradnje punog profila riječka zaobilaznica zatvara gotovo svakodnevno, čeka još jedno dugo, toplo i prometnim gužvama opterećeno ljeto.