GDJE SU BROJKE?

Vlada nezadovoljna Radmanovim planom

01.08.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Vlada RH prihvatila je na današnjoj sjednici Program restrukturiranja HRT-a iako je utvrdila da je isti manjkav u dijelu koji se odnosi na operativnu razradu i provedbu restrukturiranja te jasno određivanje ciljeva i očekivanih učinaka. Zbog toga je HRT-u naloženo da u roku od 45 dana donese prateće dokumente i akte u kojima će sve biti detaljno precizirano

Hrvatska radiotelevizija u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 681,2 milijuna kuna prihoda te 643,03 milijuna kuna rashoda, čime je ostvarena dobit od 38,1 milijun kuna, izvijestili su danas s HRT.

Drugim riječima, Vlada RH poručila je Goranu Radmanu, glavnom ravnatelju HRT-a, da mu u programu nedostaju konkretne brojke kako o broju ljudi koje se planira otpustiti, kao i koliko bi to isto detaljno trebalo koštati.

Banski dvori nadalje drže da akti koje HRT treba donijeti moraju sadržavati razloge i financijski učinak provođenja unutarnjeg preustroja, broj, zvanja, strukturu zaposlenih te radna mjesta koja će biti obuhvaćena restrukturiranjem, edukacijom i prekvalifikacijom, kriterije za izbor radnika, iznos i način obračuna otpremnina i drugih davanja radnicima te prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta te odgovarajuću izmjenu akata o unutarnjem ustrojstvu HRT-a.

Radmanovu programu zamjereno je i da restrukturiranje predviđa zbrinjavanje viška zaposlenih, ali bez usvojenog provedbenog programa istog, odnosno unutarnjeg preustroja koji se, smatraju u Vladi, mora donijeti u skladu sa Zakonom o radu, a drže i da se odluka o smanjenju broja zaposlenih mora donijeti nakon provedenog savjetovanja s Radničkim vijećem.

Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, smatra da je planirano uvođenje HDTV sustava i prelazak na DVB-T2 sustav prijenosa i MPEG-4 sustav kodiranja poželjan, ali da isti može biti proveden samo uz prethodno donošenje strategije i akcijskog plana Vlade.

Riječ je o sustavu koji je uveden za vladavine Ive Sanadera kada je Vlada svim pretplatnicima subvencionirala kupovinu 'kutijice' za prijem slike. Znalo se već tada da je MPEG-2 sustav, nije svjetski standard, već je to MPEG-4, ali je svejedno uveden.