OPTUŽNICE ZA RATNE ZLOČINE

RS tuži Gotovinu, Krstičevića, Glasnovića i Soptu?

07.07.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Policija Republike Srpske prijavila je zbog navodnih ratnih zločina četvoricu generala Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tvrde u utorak mediji bliski vlastima u Banjoj Luci, no potvrda o tome nije se mogla dobiti iz službenih izvora

Po navodima banjalučkog "Glasa Srpske" na vrhu popisa osoba protiv kojih je entitetski MUP podnio prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine tereteći ih za ratne zločine su Ante Gotovina, Damir Krstičević, Željko Glasnović i Stanko Sopta

Uz njih je navodno prijavljeno još jedanaest bivših pripadnika HV-a odnosno HVO-a, a svi oni terete se za planiranje i provedbu ratnih operacija na području Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara u drugoj polovici 1995. godine, odnosno za smrt 101 osobe te protjerivanje oko 40 tisuća Srba iz tog dijela BiH.

Mirna Šoja iz Ureda za informiranje MUP-a RS u utorak nije željela komentirati imena koja su se pojavila u tisku.

"Mogu kazati samo da je izvješće (o počinjenom kaznenom djelu) upućeno Tužiteljstvu BiH 3. srpnja", izjavila je Šoja Hini pojašnjavajući kako je uobičajena praksa policije da u ovakvim slučajevima ne navodi identitet osumnjičenih.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je kako će se prema tom izvješću, kada stigne u Sarajevo, postupati kao i sa svim drugima.

"Izvješće će biti protokolirano i predano tužitelju na dalji rad", kazao je Grubešić.

On je podsjetio kako Tužiteljstvo BiH sukladno svojim ovlastima vodi potpuno neovisnu istragu o zločinima koji su počinjeni nad bosanskim Srbima na širem području Mrkonjić-Grada 1995. godine.

Po medijskim navodima, policijsko izvješće sačinjeno u Banjoj Luci sadrži čak 800 stranica a među osumnjičenima se navode bojnik Slobodan Matenda te Ratko Dragović, Davor Borac, Antun Luburić, Petar Berberović, Davor Dodig, Ivo Turalija, Boško Papić, Dario Sušić i Mate Pavlović.

Voditelj ureda MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak ustvrdio je kako su prikupljeni dokazi koji "nedvojbeno utvrđuju zločin hrvatskih vojnika nad srpskim stanovništvom".