MINISTAR JANDROKOVIĆ

Slovenija koristi bilateralno pitanje za politički pritisak

12.12.2008 u 19:00

Bionic
Reading

Slovenija koristi bilateralno pitanje kako bi izvršila politički pritisak na Hrvatsku u pregovaračkom procesu što je neprihvatljivo i nije u europskom duhu, ocijenio je u petak ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković

Šef hrvatske diplomacije podsjeća da je Hrvatska prihvatila francusku inicijativu prema kojoj Hrvatska potvrđuje da njezina pregovaračka stajališta ne prejudiciraju rješavanje graničnih pitanja između Hrvatske i Slovenije.

Po njegovim riječima, to Sloveniji zasad nije dovoljno i ona traži da se svi hrvatski dokumenti koji se pojavljuju u pregovaračkom procesu ne smiju koristiti u bilo kojem postupku u kojem će se određivati državna granica između Hrvatske i Slovenije.

To je Hrvatskoj neprihvatljivo, jer ne možemo stavljati vlastite dokumente izvan snage i na taj način oslabiti svoju pregovaračku poziciju u budućem rješavanju graničnih pitanja, kaže Jandroković.

Pritom podsjeća da su i povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn, kao i Europski pučani u rezoluciji usvojenoj u četvrtak potvrdili da bilateralna pitanja ne treba vezati uz pregovarački proces.

Bez obzira na trenutačnu situaciju, Hrvatska će nastaviti s unutarnjim reformama i pregovorima u poglavljima koja nisu kontaminirana ovakvim slovenskim stavovima te s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja, rekao je ministar Jandroković.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u petak u Bruxellesu da njegova država ostaje pri uvjetima koje je predstavila francuskom predsjedništvu EU-u za nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom te da će se tim pitanjem, ako ga ne riješi Pariz, morati baviti Češka, koja će od 1. siječnja 2009. voditi EU, javili su popodne slovenski mediji.
"Stvari idu u pravom smjeru, ali ne ovisi o nama hoće li do Božića završiti ili ne", rekao je Pahor slovenskim novinarima u Bruxellesu.
"Nije naša dužnost da prijedlog (rješenja) predstavimo Hrvatskoj, nego je to dužnost francuskog predsjedništva. Ako to ne bude riješeno do kraja godine, to će postati dužnost češkog predsjedništva", rekao je Pahor, a prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.