KRITIKA

Brammertz prozvao Hrvatsku zbog topničkih dnevnika

12.12.2008 u 18:30

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz u petak je pred Vijećem sigurnosti UN-a prozvao Hrvatsku jer nije predala 'ključne dokumente i arhive' iz predmeta Gotovina, ističući kako je važno da se ti dokumenti 'hitno učine dostupnima'

"Hrvatska je odgovorila na većinu zahtjeva za pomoć iz Ureda tužitelja. Međutim, mi i dalje tražimo pristup ključnim dokumentima i arhivama u predmetu Gotovina. U proteklih godinu i pol, ti su konkretni dokumenti bili u središtu rasprava s hrvatskim vlastima", rekao je Brammertz podnoseći redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, kojim ovoga mjeseca predsjeda Hrvatska.

Napominjući da je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da pribavi dokumente, na zahtjev Tužitaljstva, sudsko vijeće ICTY-a naredilo Hrvatskoj da podnese detaljno izvješće u kojem se specificiraju napori poduzeti da se dođe do traženih dokumentata, Brammertz je istaknuo kako je "Hrvatska podnijela izvješće i prateće dokumente".

"Od mog pisanog izvješća, Hrvatska je također pružila dodatne dokumente koje je tražio moj Ured, ispunjavajući time djelomice sudski nalog", kazao je tužitelj.

Međutim, kako je naglasio, "do današnjeg datuma, nema saznanja o ključnim vojnim dokumentima i treba poduzeti daljnje korake".

"Pitanje ostaje pred sudom. Budući da suđenje traje, važno je preostale ključne dokumente hitno učiniti dostupnima", zaključio je Brammertz u dijelu izvješća koje se odnosi na Hrvatsku.

Sporni dokumenti koje traži haaško Tužiteljstvo dio su topničkih dnevnika Hrvatske vojske iz operacije "Oluja".

Predstavnica Sjedinjenih Država u Vijeću sigurnosti Rosemary DiCarlo u raspravi je izrazila "zabrinutost" zbog toga što po navodima tužitelja Brammertza Haaški sud nije dobio ključne dokumente u suđenju Gotovini.