Hrvatska ŠUKEROV ETIČKI KODEKS

Poreznici se moraju lijepo odijevati i biti odani

  • Autor: tportal.hr
  • 7.7.2009 10:21:02
  • 7.7.2009 10:04:53

Točno na dan kada je Ivo Sanader podnio ostavku, Narodne novine objavile su 'Kodeks profesionalne etike službenika Ministarstva financija i Porezne uprave'. Među osam glavnih točaka kojih se poreznici moraju pridržavati od 1. srpnja navedene su i 'odanost Poreznoj upravi' te 'uredno i primjereno odijevanje na radnom mjestu'

U Kodeksu od pet stranica, koji je potpisao ministar Ivan Šuker, propisana su temeljna pravila ponašanja za sve djelatnike prvenstveno Porezne uprave, piše tjednik Nacional.

Kodeks tako navodi osam glavnih točaka kojih se hrvatski poreznici moraju pridržavati od 1. srpnja. Na prvom mjestu je zakonitost postupanja. Na drugom mjestu je odgovornost, odnosno čuvanje tajnosti podataka. U treću točku ulaze jednakost, profesionalnost, ljubaznost i pružanje pomoći, a službenicima se sugerira da posebno budu pažljivi prema 'neukim strankama'.

Četvrta točka je poštenje. Slijedi javni interes i politička neutralnost, a šesta točka je prava poslastica - 'odanost Poreznoj upravi'. Premda autor Kodeksa nije sasvim jasno objasnio na koji se način treba iskazivati odanost Poreznoj upravi, ma što god to značilo, navodi se da su službenici dužni pridonositi ugledu Porezne uprave 'u Hrvatskoj i u inozemstvu'. Sedma točka je ne baš najjasnije objašnjeno 'učinkovito gospodarenje', a osma, ujedno i posljednja točka, nosi naziv 'Uredno i primjereno odijevanje na radnom mjestu'.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još