OČEKIVAN ISHOD TAJNOG GLASOVANJA

Arlović i Palarić novi suci Ustavnoga suda

06.07.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Mato Arlović i Antun Palarić novi su suci Ustavnoga suda, odlučio je danas Hrvatski sabor tajnim glasovanjem, čime je popunjen sastav Ustavnoga suda

Za dva upražnjena mjesta na Ustavnom sudu kandidiralo se četvero kandidata - Mato Arlović, Antonija Kovačić, Antun Palarić i Agata Račan - a više od 77 glasova zastupnika, koliko je najmanje potrebno za izbor, dobili su Arlović i Palarić. Arlović je dobio 110 glasova, a Palarić 82.

Mato Arlović bio je saborski zastupnik SDP-a u pet mandata i priznati je ustavno-pravni stručnjak u svojstvu kojega je aktivno sudjelovao u izradi ustavnih promjena za vrijeme vlade Ivice Račana. U aktualnom, šestom sazivu Sabora, kao vanjski član sudjeluje u radu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Antun Palarić na mjesto ustavnog suca dolazi s dužnosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu.

Agata Račan dobila je 47 glasova, a Antonija Kovačić sedam.

Saborski Klub HNS-a žestoko u petak se usprotivio prijedlogu Odbora za Ustav da kao jedan od četiri kandidata za dva upražnjena mjesta na Ustavnom sudu bude državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, kojega prozivaju da je u svom radu štitio isključivo interese HDZ-a, na štetu oporbenih stranaka.

'Palarić ne smije biti kandidat za ustavnog suca. HNS oštro prosvjeduje protiv uopće šanse, prilike, da Palarić ode u Ustavni sud, jer smo bezbroj puta oštećeni u upravnim sporovima pred Središnjim državnim uredom za upravu', kazao je Goran Beus Richembergh (HNS).

I Josip Leko (SDP) za Palarića je rekao da je 'služio jednoj političkoj opciji', pozvavši vladajuće da ne dopuste još jednu ustavno-sudsku aferu poput one sa sutkinjom Slavicom Banić

Leko je prigovorio proceduri, odnosno tome što nije prihvaćeno da se pred Sabor izađe sa svim kandidatima za ustavne suce, ne samo s užom listom.
'Hrvatska javnost osakaćena je za sve elemente svih kandidata koji ispunjavaju uvjete za ustavne suce. Iako je u formalnom smislu procedura zadovoljena, u političkom nije', rekao je.