ZA ZAKLADU ANA RUKAVINA

SDP-ovi europarlamentarci odrekli se dijela plaće

24.07.2013 u 17:19

Bionic
Reading

Petero SDP-ovih europarlamentaraca svakog će mjeseca humanitarnoj zakladi Ana Rukavina ponaosob donirati između 5.000 i 10.000 kuna. Točni iznosi znat će se u četvrtak, do kada će se razriješiti dvojba o tome hoće li mirovinsko osiguranje biti ukalkulirano u izračun poreza na plaću, koji su europarlamentarci dužni uplaćivati u hrvatski proračun

Banka umbilikalne krvi

Biljana Borzan izjavila je da je ganuta što može na ovaj način pomoći radu Zaklade Ana Rukavina. Sandra Petrović Jakovina podsjetila je na fascinantne podatke Zaklade i ukazala na važnost humanitarnog rada općenito. SDP-ova europarlamentarka u visokom stupnju trudnoće u Zakladi je saznala i za mogućnost pohrane krvi iz pupkovine u tzv. banku umbilikalne krvi, kojom se omogućava veća dostupnost matičnih stanica za transplantaciju. Istraživanja su pokazala da se u krvi u pupkovini nalaze visoko vrijedne matične stanice iz kojih, osim stanica koštane srži, mogu nastati i druge stanice. 

Europarlamentarci Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula,  i Oleg Valjalo te upraviteljica Zaklade, gospođa Marija Rukavina, potpisali su u srijedu izjavu kojom su se obvezali da će, sukladno odluci SDP-a, dio prihoda donirati toj humanitarnoj zakladi koja sustavno radi na širenju hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i banke krvi iz pupkovine 'Ana Rukavina'. Podsjetimo, SDP-ovci su se ranije obvezali da će razliku između plaće hrvatskih i europskih zastupnika uplaćivati u humanitarne svrhe.

Prema potpisanoj izjavi, Zaklada Ana Rukavina donirana sredstva koristit će isključivo u svrhu prikupljanja uzoraka krvi za hrvatski registar dobrovoljnih davatelja krvotvornih matičnih stanica kao i usavršavanje stručnjaka na području hematologije i srodnih specijalizacija.

Tonino Picula objasnio je da će iznos donacija ovisiti o obračunu poreza koji su hrvatski europarlamentarci dužni platiti u roku od osam dana po primitku europske plaće. Pionirski posao obračuna poreza na plaće hrvatskih europarlamentaraca obavlja se u razgovoru sa službenicima Europskog parlamenta kako bi se riješila dvojba vezana uz mirovinsko osiguranje.

'Ne bih htio nagađati, sve ovisi o tome na koji način će biti ukalkulirano mirovinsko osiguranje – to sigurno neće biti mali iznos. Postoje dva pristupa tom problemu: plaćamo li mirovinsko osiguranje kroz porez ili ne. Čini mi se da ćemo, naravno, morati platiti, jer obveze, odnosno prava iz mirovinskog osiguranja možete preko Europskog parlamenta realizirati ako imate mandat dulji od godinu dana, a naši mandati traju deset mjeseci. Sada se dva porezna sustava moraju usuglasiti', izjavio je Picula.

Upraviteljica Marija Rukavina zahvalila je SDP-ovim europarlamentarcima, napominjući da će sa 5.000 kuna može napraviti čak deset tipizacija uzoraka krvi potencijalnih donatora krvotvornih matičnih stanica.

'Teška su vremena, ali još ima dobrih ljudi. Od srca vam hvala na tome, u ime svih onih koji čekaju pomoć i onih 29 koji su dobili šansu za život iz našeg registra, kao i od onih troje novih koji su u pripremi za transplantaciju', rekla je Marija Rukavina, prisjetivši se kako je bivši predsjednik SDP-a još 2006. 'prvi ubacio svoje kune' u kutiju Zaklade i pozvao sve druge da učine isto.

Picula je izrazio zadovoljstvo što je SDP-ovim parlamentarcima pružena prilika da iskažu podršku Zakladi koja je 'napravila sjajan posao u nečemu što bi trebalo motivirati sve nas na jednaki način, neovisno bavimo li se politikom ili nekim drugim poslom'.

'U borbi protiv nesreće koja nam oduzima najmilije svaki napor je dragocjen – svaka donacija, bila ona mala ili velika, predstavlja već unaprijed pobjedu u borbi protiv onoga što se naizgled čini neumitnim, ali ja mislim da nije neumitno. Kada bolest zahvati i obuzme čovjeka, važno je ostati uz njega, pri čemu uz obitelj i društvo treba pokazati solidarnost i humanost', rekao je Picula, koji vjeruje da će ova SDP-ova akcija potaknuti i druge da na svoj način, koliko mogu, pomognu rad ove i svih sličnih zaklada s plemenitim namjenama.