HDZ SPREMAN PREUZETI VLAST

'Kad god bili izbori, naše vrijeme dolazi'

24.07.2013 u 10:55

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko svojim je biračima i članovima stranke obećao prijevremene izbore i od njih i dalje ne odustaje. U njegovoj stranci, piše Globus, postoji nekoliko tumačenja kad bi do njih moglo doći, već ove jeseni ili možda na proljeće zajedno s europskim izborima. 'Kad god bili, naše vrijeme dolazi', uvjereni su u HDZ-u

Kako bi ovu gotovo nemoguću misiju prijevremenih izbora proveo u djelo, Karamarko je počeo sklapati veliku koaliciju. Nakon HSS-a, razgovori se vode i sa HSLS-om, piše Globus.

'Iako nam ta stranka nije ideološki najbliža, bitno je da nakon manje-više gotove konsolidacije desnog političkog spektra sada krenemo prema centru, dakle u  suradnju s HSLS-om. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme i s njima postići dogovor', rekao je za Globus jedan od Karamarkovih suradnika.

Karamarko igra skvoš i sluša Claptona i Van Morrisona

Globus u svom tekstu navodi i nepoznate detalje iz privatnog života predsjednika HDZ-a Karamarka. Prema riječima nekih od njegovih suradnika, jednom tjedno igra skvoš s prijateljima, no navodno mu se nedavno glavni suigrač ozlijedio pa sada Karamarko ide u teretanu.

Jedan član Predsjedništva za Globus je pak ispričao kako je nekoliko puta znao doći ranije na sastanak s Karamarkom pa bi ga zatekao kako na Youtubu pušta glazbu. Svirao je John Hiatt.

'Šef mi je tada rekao da obožava Claptona, Van Morrisona, Chrisa Reu, Gordona Lightfoota, Johna Hiatta pa i Jacka Johnsona, ali zna se opustiti i uz dalmatinske klape', rekao je Karamarkov suradnik.

Što se pak tiče HSS-a, s kojim je HDZ prošli tjedan potpisao sporazum, put do dogovora nije bio lak. Naime, prema pisanju Globusa, dio HSS-ovaca nije bio sklon koaliranju s HDZ-om, nego je stranku gurao u Treći put pa je stoga predsjednik HSS-a Branko Hrg odlučio pričekati lokalne izbore i onda rezultatima utišati nezadovoljne. Nakon izbora u kojima je HSS pobijedio ondje gdje je bio u koaliciji s HDZ-om Hrg je uspio slomiti otpor u dijelu stranke, i njezino Predsjedništvo, ali i druga tijela, jednoglasno su podržala koaliciju s HDZ-om.

HDZ već uvelike osim okupljanja partnera radi i na gospodarskom programu koji će početi prezentirati ovoga ljeta. U stručnom timu su, piše Globus, bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Domagoj Milošević, bivša ministrica financija Martina Dalić, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marko Kolaković, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Đuro Njavro, bivši član Uprave i NO Plive i savjetnik predsjednika stranke Karamarka Martin Pastuović, tajnik stranačkog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo, član Uprave HT-a Dino Dogan, ali i druga imena.

Osim tog glavnog tima za gospodarstvo, Karamarko je formirao još deset podskupina, od kojih svaka vodi jedan projekt. Iako u HDZ-u nisu spremni govoriti o detaljima tih projekata, zna se da jedna od njih zadužena za podmorske tunele, druga za navodnjavanje Like i Slavonije, treća za demografsku obnovu, četvrta za infrastrukturne projekte koje je zaustavila Kukuriku vlada poput Pelješkog mosta. Karamarko će se, prema pisanju Globusa, s gospodarskim timovima krajem ljeta i u rujnu u pet hrvatskih gradova održati gospodarske sabore, a kulminacija bi se trebala dogoditi u listopadu kada će se  u Zagrebu održati Svehrvatski gospodarski sabor, koji bi trebao okupiti oko tisuću domaćih i stranih poduzetnika, stručnjaka, profesora ekonomskih znanosti i članova stranačkih gospodarskim timova.

U HDZ-u su uvjereni da će već tada biti jasno da je njihov program jedini koji zemlju može izvući iz krize. Za prijevremene izbore Karamarko kaže da su neminovni.

'Da me ne biste krivo shvatili, HDZ more doći na vlast potpuno spreman, s timom stručnjaka čija će glavna referenca biti znanje i iskustvo, a ne stranačka podobnost. Ako dođemo na vlast samo radi vlasti, onda je bolje da se ne kandidiramo', rekao je Karamarko demantiravši pritom 'zlonamjerne konstrukcije', prema kojima on neće biti kandidat za premijera. Najavio je da će upravo on biti kandidat desnog bloka na idućim parlamentarnim izborima.

Globus u svom tekstu navodi i kako se prema nekim informacijama sprema sastanak Karamarka i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, a tema sastanka dvaju čelnika stranaka trebala bi biti aktualna politička situacija. Povremeno se, piše Globus, Karamarko sastaje i s predsjednikom Josipovićem.

'Iako su na suprotnim stranama, svi znamo kakva je gospodarska situacija u zemlji. Stoga nije loše da postoji neki, makar kurtoazni kontakt između nas i Pantovčaka', pojašnjava jedan član Predsjedništva HDZ-a. Suradnici šefa HDZ-a jako su šturi kada su u pitanju teme tih sastanaka, ali priznaju da postoje točke na kojima se međusobno uvažavaju.

S druge strane, potpuno drukčije izgleda odnos Karamarko - Milanović. 'Njih dvojice se ne sastaju, ne čuju se, jednostavno nemaju nikakav odnos. No uvjeren sam da bi Karamarko prihvatio Milanovićev poziv na sastanak. Samo što znamo da Milanović nikada to ne bi napravio', uvjeren je jedan Karamarkov suradnik.

275837,275540,275519,271032