ČEKANJE I DO DVA SATA

Od ranog jutra velike gužve na ulasku u Hrvatsku

20.07.2013 u 09:57

Bionic
Reading

Turistička sezona ovog vikenda mogla bi pokazati svoj puni potencijal. Subota je započela višesatnim čekanjima na granici sa Slovenijom, na ulazu u Hrvatsku

Unatoč 'one stop control' (kontrola s jednim zaustavljanjem) na granici Hrvatske i Slovenije već se rano jutros, oko pet sati, na prijelazu Bregana čekalo oko dva do tri sata na ulazak u Hrvatsku.

Prema informacijama HAK-a od 9.24 sati promet putničkih vozila pojačan je i na graničnim prijelazima s BiH. Na graničnom prijelazu Doljani na ulasku u Hrvatsku čeka se oko sat vremena. Na Ličkom Petrovom Selu oko 30 minuta, a na Malom Prologu i Orahu oko 20 minuta.

Pojačan je promet osobnih i teretnih vozila i na graničnom prijelazu Bajakovo, ali na izlasku.

Upozoravaju da je od 1. srpnja 2013. započeo s radom novoizgrađeni međunarodni granični prijelaz Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom - Nova Sela. Radi se o graničnom prijelazu koji je smješten na državnoj cesti D62, između gradova Metkovića i Vrgorca, a kategoriziran je za promet putnika i roba s inspekcijskim službama. Time je sav teretni promet s međunarodnog graničnog prijelaza Doljani u Metkoviću preusmjeren na novoizgrađeni granični prijelaz Nova Sela-Bijača. Osim dvaju trakova za teretni promet, ovaj moderan granični prijelaz ima i pet za putnički promet, što omogućuje dobru protočnost putnika i vozila, bez gužvi i zastoja.

Što se stanja na hrvatskim cestama tiče, HAK ističe prometnu nesreću u mjestu Brnaze na državnoj cesti D1 zbog koje je promet prekinut od 8.20 sati. Obilazak za osobna vozila je lokalnim cestama, a ostala vozila moraju čekati ili kao alternativu koristiti cestu Knin(D1)-Drniš (D33)-D.Muć(D56).

Na dionici autoceste A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo, zbog izuzetno gustog prometa vozi se otežano u koloni, uz moguće zastoje, u smjeru mora.

Promet je pojačan i na autocestama A1 Bosiljevo-Vrgorac, A6 Rijeka-Zagreb, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana- Lipovac, na Istarskom ipsilonu, staroj karlovačkoj cesti, Ličkoj magistrali (D1), te duž jadranske obale na prilazima turističkih gradova i mjesta.

Na zagrebačkoj obilaznici zbog gustog prometa vozi se otežano u koloni od čvora Jankomir prema naplati Lučko, a između čvorova Lučko i Buzin, od 20. do 25. kilometra, uz gust promet otežano se vozi i zbog radova.

Iz smjera zapada kolona vozila u smjeru naplatne postaje Lučko kreće se već od čvora Jankomir, a iz smjera istoka od čvora Buzin, te od rotora Remetinec duž Jadranske avenije.

Pred naplatnom postajom Zaprešić kolona vozila u smjeru Zagreba duga je oko dva kilometra.

Zbog radova zatvorena je D28 Sveta Helena–Vrbovec između čvorova Dubrava i Cugovec. Obilazak je preko Vrbovca.