KUHNER PONOVO UDARA

Washington Times: Ivo Sanader mora u zatvor

05.07.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Američki konzervativni dnevnik The Washington Times objavio je u subotu oštar komentar Jeffreyja T. Kuhnera na temu iznenadne ostavke hrvatskog premijera Ive Sanadera. Kuhner je američki novinar hrvatskog podrijetla, a poznat je po tome što je u više navrata žestoko kritizirao Sanaderovu vladu

Kuhner piše, prenosi Nacional, kako je Sanader 'čvrstom rukom vladao malom balkanskom zemljom. Izabran 2003. i ponovno 2007, pretvorio je bivšu jugoslavensku republiku u gangstersku državu'.

Prema pisanju Timesa, Sanaderov režim kontrolirao je velik dio medija, uključujući državnu televiziju i veće novine. Bivšeg hrvatskog premijera Kuhner uspoređuje s 'ruskim vlastodršcem Vladimirom Putinom', jer je Sanader, stoji u tekstu, 'javno - i privatno - prijetio novinarima i poslovnim ljudima koji su denuncirali režimski favoritizam i galopirajuću korupciju'.

'Sanaderova naznačajnija - i najkatastrofalnija - ostavština je golema korupcija koja je obogaljila hrvatsku ekonomiju. On i HDZ-ova elita opljačkali su hrvatsko društveno vlasništvo, obogatili se na sumnjivim privatizacijama, pronevjeri proračunskih sredstava i mitu na najvišoj razini.

U Austriji HDZ drži više od 80 tajnih bankovnih računa na kojima je više od pola milijarde dolara ukradenog novca. Sanader je tijekom svog mandata nagomilao veliko bogatstvo - među kojim je ilegalno oduzeto privatno vlasništvo, otmjena vila i kolekcija luksuznih satova vrijedna više od 200 tisuća dolara', piše Kuhner.

Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic Instituta, za Times je procijenila da je korupcija stajala hrvatske porezne obveznike najmanje milijardu dolara. 'Štoviše, HDZ-ovo loše upravljanje ekonomijom rezultiralo je strahovitim porastom deficita, pritiskajućim javnim dugom, anemičnim rastom, izostankom stranih ulaganja i konfiskacijskim porezima koji obeshrabruju poduzetništvo i otvaranje radnih mjesta', tvrdi Kuhner.

U nastavku teksta udario je po Sanaderu jednako žestoko optuživši ga da je izdao sve segmente hrvatskog društva: 'Njegova politika brzog pristupa EU izdala je hrvatske poljoprivrednike i ribare. Nije podržao socijalni nauk Crkve o životu i gay brakovima. Degradirao je hrvatsku demokraciju dopustivši strancima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg irskog premijera Bertieja Aherna da se otvoreno miješaju u hrvatske izbore.

Udario je na hrvatsku mladež i srednju klasu i pokopao zemlju pod planinom stranog duga koji će se otplaćivati generacijama. I konačno, bio je nelojalan prema svojoj zemlji - i njenim ponosnim veteranima - poslavši generala Antu Gotovinu na Haški sud za ratne zločine na osnovi izmišljenih optužbi koje prijete da podruju legitimnost hrvatskog rata za nezavisnost i teritorijalni integritet.'

Na kraju Kuhner traži da Sanader doživi istu sudbinu kao i u SAD-u Bernard Madoff, koji je osuđen na 150 godina zatvora jer je prevario investitore: 'Sanader je prevario hrvatske porezne obveznike. On - i svi njegovi suučesnici - također moraju u zatvor. To bi bio zaslužen kraj njegove katastrofalne vladavine.'