Hrvatska IZASLANIK MERKEL:

'U Europi puno onih koji razumiju Sanadera'

  • Autor: Hina
  • 4.7.2009 14:45:25
  • 4.7.2009 14:43:20

Izaslanik njemačke kancelarke Angele Merkel na 13. Općem saboru HDZ-a Christian Schmidt danas je izjavio kako je u Europi puno onih koji shvaćaju odluku o povlačenju s funkcije hrvatskog premijera Ive Sanadera, ocijenivši da je Sanaderova ostavka "snažan simbol".

'Puno je u Europi onih koji imaju razumijevanja za Sanaderovu ostavku i ona je uvažena', rekao je Schmidt novinarima koji prate HDZ-ov sabor u zagrebačkoj Areni.

Kazao je kako je EU svjesna da bilateralni problemi ne smiju biti kočnica proširenju. 'U budućnosti ćemo se pobrinuti da nitko u EU ne može unijeti bilateralne probleme', poručio je Schmidt.

HDZ-ovu vodstvu prenio je poruku kancelarke Merkel da će i dalje usko surađivati s hrvatskom vladom te da se nada i osobnom kontaktu s budućom premijerkom Jadrankom Kosor.

'Želimo Hrvatsku intenzivno i trajno podupirati na putu u EU, kao što smo učinili i kad je riječ o NATO-u, u kojem je Hrvatska na putu da postane vrlo ozbiljan partner', rekao je.

Odbacio je tumačenja da se Merkel u šest mjeseci slovenske blokade distancirala od Hrvatske i da je izostala njezina javna podrška Sanaderu.

'Nije došlo do distanciranja. Kancelarka Merkel je intenzivno radila na rješavanju problema i bili smo iznenađeni čvrstoćom s kojom je Slovenija taj problem vratila na stol', rekao je Schmidt, koji smatra da će se ubuduće 'morati govoriti jasnije', kao i da problem sa Slovenijom nije ozbiljan kako se čini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još