SANADER LAPSUSOM OTVORIO SABOR HDZ-a

'Bili smo stranka komunističkih namjera!'

04.07.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Početak 13. općeg sabora HDZ-a obilježio je lapsus bivšeg predsjednika Ive Sanadera u kratkom uvodnom govoru u kojem je rekao da je HDZ bio 'stranka komunističkih namjera'

'Devedesetih, kad su nas neki – i to im oprostimo – proglašavali strankom opasnih namjera, bili smo stranka opasnih namjera za komunističku diktaturu Jugoslaviju i dokazali smo da smo za njih bili stranka komunističkih namjera', rekao je Sanader i, kad je shvatio što je kazao, zbunjeno je dodao, bez ispričavanja, 'bili smo stranka opasnih namjera'.

Inače, Sanadera je 9.188 izaslanika u zagrebačkoj Areni HDZ-a dočekalo tek protokolarnim pljeskom i bez skandiranja. Skup karakterizira nastavak cenzorske politike – novinarima je zabranjen pristup u dvoranu i kontakt s članovima HDZ-a, a PRESS centar pretijesan je za sve zainteresirane koji prate sabor preko ekrana. Izlazak iz dvorane nije dozvoljen, a novinarske ekipe nemaju ni vode, a kamoli kave. Sanader je stigao u pratnji supruge Mirjane i nasljednice Jadranke Kosor

Osvrćući se u kratkom uvodnom govoru na 20 godina postojanja HDZ-a, Sanader je rekao da imaju pravo na ponos, snagu, zajedništvo i budućnost i da su prije 20 godina Hrvatsku poveli u 'avanturu ostvarenja snova predaka' te da su tu avanturu uspješno vodili i vode dalje. Kao i uvijek, Sanader je spominjao Boga, ovoga puta mu je zahvalio što im je svima odredio da budu pripadnici najsretnijeg naraštaja koji je ostvario nacionalne povijesne interese.

Opći sabor nastavlja radni dio sjednice tijekom kojega se očekuje da će Sanader objasniti razloge svog odlaska, o čemu, naravno, neće biti rasprave. Potom slijedi izbor novog vodstva i završno obraćanje nove predsjednice Jadranke Kosor.