Hrvatska U HDZ-U PLEŠU KAKO ON SVIRA

Šeksov povratak u politički vrh

  • Autor: tportal.hr
  • 3.7.2009 20:29:58
  • 3.7.2009 20:12:49

Ivo Sanader održao je danas u Banskim dvorima posljednji sastanak s ministrima i najvišim dužnosnicima HDZ-a. Iako je vodio glavnu riječ, sve konce već zapravo vuče Vladimir Šeks

'Ja sam sad u poziciji da rješavam sve aspekte ove novonastale situacije', rekao je Šeks nakon sastanka u Vladi. U deset sati ujutro u Banskim dvorima okupili su se svi ministri HDZ-a i najvažniji dužnosnici. Jadranka Kosor, nova premijerka i predsjednica HDZ-a, na sastanku se, kažu visokopozicionirani HDZ-ovci za Jutarnji list, držala po strani.

'No, vrlo je lijepo izgledala, u bluzici s prugicama i kompletiću i sa sivim cipelama', rekao je jedan dužnosnik iz vrha HDZ-a. Sanader je dao posljednje upute suradnicima: svim ministrima i novim šefovima u HDZ-u, Vladimiru Šeksu i Andriji Hebrangu.

Popunio je i zadnje prazno mjesto: Božidar Pankretić, uz poziciju potpredsjednika Vlade, dobio je i Ministarstvo regionalnog razvitka. Tako bi se zapravo Petar Čobanković trebao samo zamijeniti s Pankretićem. U Vladu su ušli Davorin Mlakar, kao ministar uprave, a prvo mjesto u Ministarstvu branitelja dobio je dosadašnji državni tajnik Tomislav Ivić. Obojica su Šeksovi ljudi.

'Svijet se kreće dalje. Bit ću ja tu, u pozadini, kao potpora kada zatreba', bodrio je svoje suradnike dojučerašnji šef. 'Izgledao je vrlo dobro, a tako se i osjećao', rekao je Šeks.

Nakon izbornog sabora u Areni, na kojem će biti 11 tisuća izaslanika, Sanader odlazi u Dalmaciju - na odmor. 'Pa preko njega je prošao tenk! Pravi balkanski tenk! Naravno da mu treba odmor', rekao je jedan suradnik.

'Brklja je stala pred Sanadera. Njegova ostavka je, političkim rječnikom, bunt protiv te brklje. Neke članice EU-a nisu bile za to da Hrvatska ispuni svoj cilj, ulazak Hrvatske u EU nije se poklopio s njihovim interesima', slikovit je u četvrtak bio Hebrang.

Šeks je, poput mnogih naših političara, posegnuo za slikovitim metaforama, kako bi pojasnio svoju poziciju u HDZ-u. On je, za razliku od Hebranga, koji je govoreći o Sanaderu spominjao brklju ili Zorana Milanovića koji je Sanadera uvrstio među pomorce, svoju novu situaciju u stranci počeo obrazlagati glazbenim rječnikom, nazivajući političke situacije dionicama jedne simfonije.

'Tijekom političke karijere bio sam na raznim funkcijama i stjecajem tih životnih okolnosti upoznat sam sa svim dionicama u političkoj simfoniji. U ovim izvanrednim okolnostima, nakon ostavke Ive Sanadera, ja, koji sam upoznat sa svim tim dionicama, našao sam se u poziciji da rješavam sve aspekte te simfonije', ispričao je Šeks.

Na pitanje znači li to da on dirigira simfonijom, Šeks je odgovorio da to nije baš tako. 'Svatko u stranci, od mandatarke, preko predsjednika Sabora, ministara i zastupnika, ima svoju ulogu u ovoj dionici', rekao je Šeks. 'Ja sam samo suautor nota', zaključio je Šeks.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još