OPTIMISTIČNI ŠIMONOVIĆ

'Za pet godina zatvorski sustav jedan od uređenijih u EU-u'

03.07.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Na trećemu ovogodišnjem sastanku upravitelja svih kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda, održanom danas u zagrebačkome Okružnom zatvoru u Remetincu, ministar pravosuđa Ivan Šimonović ustvrdio je kako će hrvatski zatvorski sustav 2014. biti jedan od uređenijih u Europskoj uniji ako se ostvari akcijski plan za unapređenje zatvorskog sustava 2009.-2014.

Ministar je, kako je priopćila Uprava za zatvorski sustav, ocijenio da će akcijski plan, koji bi uskoro trebao prihvatiti Hrvatski sabor, "biti iskorak koji će trajno obilježiti zatvorski sustav Hrvatske". Tim je planom, među ostalim, predviđena gradnja novih kapaciteta, zapošljavanje stručnjaka i informatizacija te uspostava probacije.

Upravitelji su ministra izvijestili o trenutačnim i budućim aktivnostima kako bi se olakšao položaj pritvorenika, navodi se u priopćenju.

Prvi su put na sastanak upravitelja svih kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda pozvani i predstavnici dvaju sindikata, a Uprava za zatvorski sustav to objašnjava željom da i socijalni partneri budu dobro obaviješteni o događajima te njezinim planovima i strategiji kad je riječ o služenju zatvorske kazne i brizi za ostvarivanje prava službenika i namještenika.

Pozivu se odazvala povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i predsjednica Odbora za pravosudnu policiju Jasna Stilinović, a predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) Vlado Dubrović za svoj se nedolazak ispričao prije preuzetim obvezama te stajalištem tog sindikata da dnevni red sastanka nema nikakvu ulogu u napretku kad je riječ o ostvarivanju boljih radnih uvjeta i podizanju stupnja sigurnosti zaposlenika zatvorskog sustava.

SPPH ističe da podupire sve što se čini radi poboljšanja životnih uvjeta zatvorenika, ali i podsjeća da je njegova dužnost brinuti se o životnim i radnim uvjetima svojih članova, to jest zaposlenika, a ne zatvorenika. Također ističe kako najveći problem zatvorskog sustava nije velik broj zatvorenika i manjak službenika, nego korupcija i nepotizam.