NOVO SABORSKO TIJELO

Mondekar na čelu Odbora za europske poslove

12.07.2013 u 13:56

Bionic
Reading

Nakon izglasavanja Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, ali i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, danas je konačno formiran i Odbor za europske poslove, koji će biti središnje tijelo Sabora u obavljanju europskih poslova

Zastupnici su jednoglasno za predsjednika Odbora za europske poslove izabrali dosadašnjeg predsjednika Odbora za europske integracije SDP-ovog Daniela Mondekara.

Za potpredsjednike novog odbora izabrani su pak HDZ-ov Gordan Jandroković i HNS-ov Jozo Radoš. Što se pak tiče ostalih članova, u odbor su izabrani - SDP-ovi Dragica Zgrebec, Ingrid Antičević-Marinović, Peđa Grbin, Igor Rađenović, Romana Jerković i Damir Mateljan, HNS-ov Igor Kolman, SDSS-ov Milorad Pupovac, HDZ-ovi Davor Božinović, Martina Dalić, Frano Matušić i Tomislav Klarić, Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista i HDSSB-ov Boro Grubišić.

Sukladno Zakonu o suradnji Sabora i Vlade, novoformirani Odbor za europske poslove predsjednika, dva potpredsjednika i 14 članova, moći će angažirati i šest vanjskih članova, a na sjednice će pozivati i hrvatske članove EU parlamenta. Među novoizabranim članovima dobar dio bili su promatrači u Europskom parlamentu.

Odbor za europske poslove središnje je tijelo Sabora za obavljanje europskih poslova te će, između ostalog, donositi Radni program za razmatranje stajališta RH, razmatrati dokumente EU-a i stajališta Republike Hrvatske o dokumentima EU-a o kojima će moći donositi i zaključke, razmatrat će Vladina izvješća o sastancima Vijeća EU-a, sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU-a itd.

Odbor je oformljen izmjenama Zakona o suradnji Sabora i Vlade kojime se mijenjaju i ovlasti Sabora. Sabor ubuduće u obavljanju europskih poslova, definira Zakon, prati i nadzire rad Vlade u institucijama EU-a, razmatra dokumente Unije i stajališta Republike Hrvatske o kojima može donositi zaključke, sudjeluje u predlaganju hrvatskih kandidata za institucije i tijela EU-a itd.

Ovlasti Sabora izvršava Odbor za europske poslove, osim u pitanjima zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a za koje je nadležan Odbor za vanjsku politiku.

Premijer ima obvezu jednom godišnje izvijestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, a nakon svakog sastanka Vijeća u roku od 15 dana pisano o tome izvijestiti Odbor za europske poslove.

Vlada će, uoči svakog sastanka Europskog vijeća, Odboru pisano dostaviti dnevni red i druge prateće dokumente te, ako postoji, nacrt zaključka Vijeća.

Premijer će, po potrebi, na poziv predsjednika Sabora, na sjednici Sabora ili Odbora predstaviti stajališta Republike Hrvatske na sastanku Europskog vijeća ili podnijeti izvješće o održanim sastancima Vijeća.