PRVI SLUČAJ U HRVATSKOJ

Australka u Splitu zaražena svinjskom gripom

03.07.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović objavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je australska državljanka koja je doputovala u Split zaražena svinjskom gripom. Riječ je o prvom potvrđenom slučaju zaraze svinjskom gripom u Hrvatskoj

Riječ je o 60-godišnjoj australskoj državljanki koja je 1. srpnja doputovala iz Sidneyja. Jučer se javila sa simptomima gripe i temperaturom 38,8 stupnjeva. Uzet je bris ždrijela koji je poslan u referentni centar za influencu u Zagrebu. 'U referentnom centru je s četiri različita testa potvrđen virus svinjske gripe', rekao je ministar zdravstva Darko Milinović na izvanrednoj konferenciji za novinare u 17.30.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 11. lipnjapandemiju nove gripe A. Organizacija ističe da najveći broj zaraženihpokazuje blage simptome bolesti koji ne zahtijevaju liječenje, alistrahuje da bi nagli porast broja zaraženih mogao izazvati blokadubolnica i zdravstvenih služba, posebno u siromašnim zemljama.

Virusgripe A (H1N1) zasad se pokazao lakšim od ptičje ili španjolske gripe.Smrtnost od gripe tipa A je 2%. To je mnogo manje od smrtnosti odptičje gripe koja je harala 2006. i imala smrtnost 70% ili španjolskegripe u prvoj polovici 20. stoljeća koja je pokosila 40 milijuna ljudi.


Dodao je da su uslijedila epidemiološka ispitivanja da se vidi s kim je pacijentica bila u kontaktu i ima li razloga za eventualno liječenje potencijalno zaraženih osoba.

Inače, žena je na kućnom liječenju jer nije bilo potrebe za hospitalizacijom i liječi se uobičajenim lijekovima za snižavanje temperature i drugih simptoma gripe. Nije stavljena ni na terapiju Tamifluom. Epidemiolozi zasad ne očekuju daljnje širenje zaraze u Hrvatskoj, ali se mogu i dalje očekivati 'uvezeni' slučajevi, piše Jutarnji list. Milinović je opet dodao kako se protiv gripe treba boriti čajem, limunom i Andolima; Tamiflu nije potreban.

U prva dva slučaja kada je Milinović sazivao izvanrednu konferenciju bila je riječ o lažnoj uzbuni. Prvi put radilo se o studentici iz Osijeka koja se netom vratila is SAD-a. Tada je Milinović i prije nego što su stigli nalazi iz Londona javnost bombastično izvijestio da je famozna gripa stigla i k nama.

Drugi put bila je još bizarnija situacija. Milinović je opet sazvao izvanrednu tiskovnu konferenciju. Ovog puta čekao je da stignu nalazi. Potvrdili su da je doista riječ o prvom oboljelom u nas, no uslijedio je šok. U Londonu su pomiješali nalaze, tako da je opet bila riječ o lažnom uzbunjivanju javnosti. Milinović je tada slavodobitno tvrdio da se oboljeli već vratio na posao te da je gripa izliječena čajem i limunom.

Iako se u svim susjednim zemljama pojavila svinjska gripa (Srbija ima 15 zaraženih, Slovenija sedam, BiH jedan), u Hrvatsku je gripa ipak došla iz Australije gdje je zabilježeno 4.090 oboljelih, od čega je sedmero umrlo. Svinjskom gripom diljem svijeta zaraženo je gotovo 90.000 ljudi, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, a 382 osobe su umrle od izbijanja zaraze u travnju.