POTRESI U RESORU

Suradnici dižu tužbe protiv Milanke Opačić

12.07.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Što se događa u ministarstvu Milanke Opačić, sve je glasnije pitanje nakon što je dvoje njezinih pomoćnika odstupilo s funkcija. Jasna Ćurković Kelava na godišnjem je odmoru nakon kojeg će se vratiti na novu-staru dužnost ravnateljice zagrebačkih dječjih domova. Darko Ledinski nedavno je i formalno razriješen nakon što je izbivao iz Ministarstva zbog sukoba s ministricom, nakon kojeg mu je, prema tvrdnjama upućenih, zabranila da išta potpisuje

Spomenuti 'aktualni procesi, način komunikacije i kadrovska rješenja' ogledaju se u neuobičajeno masovnom odlasku ljudi iz Ministarstva. Naime, osim najužih suradnika, ministricu je napustilo 30-ak ljudi. Dokumenti do kojih smo došli govore o nezakonitim rješenjima kojima se službenici premještaju na niže funkcije.

Udaraju oni koji ne rade

'Očito po meni udaraju djelatnici koji godinama nisu radili svoj posao ikojima sam prekinula način rada u kojem se trgovalo u sustavu. Svi kojisu spušteni stepenicu niže sada su u problemu, ali legitimno je da sisama biram tim. Nikakvi me tračevi u tome neće omesti', rekla je MilankaOpačić.

Tako je Odbor za državnu službu poništio rješenja o rasporedu na nova, nižerangirana i slabije plaćena radna mjesta dijela njih, da bi potom i inspekcija Ministarstva uprave upozorila MSPM kako su rješenja nezakonita, piše Večernji list

'Ubuduće rješenja iz službeničkih odnosa moraju imati valjana obrazloženja', upozorila je Upravna inspekcija, nakon čega je provela i nadzor u Ministarstvu.

Rješenja donesena nakon toga gotovo su jednaka, s tim da su donesena retrogradno, a u tijeku su žalbe na njih. Među degradiranim je službenicima i visokorangirana nestranačka osoba kojoj je, nakon 20 godina iskustva, napredovanja u vrijeme ministrovanja Davorka Vidovića te nakon što je 'odvozila' pregovore za pristupanje EU za sektor socijale, rečeno da si traži drugo mjesto.

Ignorirana na poslu, sve dopise koji su joj stizali iz EK prosljeđivala je drugima, dok su se materijali koje je prethodno izradila i dalje koristili. Zbog svega, podnijela je tužbu za zaštitu osobnog dostojanstva povjereniku za mobing, a nije jedina. Iz svega je jasno da će nemali broj tužbom tražiti i naknadu izgubljene plaće.

Iako tvrdi da je tračevi neće pokolebati, ministrica intenzivno usavršava engleski jezik i, pričaju u Ministarstvu, sprema se za kandidiranje u Europski parlament.

'MSPM je primjer lošeg političkog, koalicijskog, stranačkog i osobnog kadroviranja na svim razinama, koje je vjerojatno posljedica neiskustva i nesnalaženja ministrice Opačić u realnom svijetu organizacije rada Ministarstva i sustava socijalne skrbi.

Ministarstvo od njezina imenovanja potresaju nezakonitosti, pravni i službenički šlamperaj koji je primjer kako državna uprava ne bi trebala raditi, a 'dezertiranje' najbližih suradnika i fluktuacija stručnog kadra dokaz su izostanka sinergije između političke i stručne komponente', kazao je za Večernji list Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika.