SPORNI DEPECHE MODE

'Koncert u Areni nelegalno je organiziran'

12.11.2008 u 14:00

Bionic
Reading

'Koncert u Areni nelegalno je organiziran'

Iako još nije ni otvorena, oko zagrebačke Arene događaju se, u najmanju ruku, čudne stvari. Premda međunarodni natječaj za upravljanje najvećom dvoranom u Hrvatskoj tek treba biti raspisan, u njoj se dogovaraju koncerti o kojima čelni ljudi Grada Zagreba nemaju pojma, a isto tvrde u Zagrebačkom holdingu, u sklopu kojeg posluje novoosnovana tvrtka Arena Zagreb d.o.o. koju vodi dojučerašnji zamjenik direktora Društva za upravljanje sportskim objektima u Zagrebu, Zdenko Antunović

Tko će upravljati 87 milijuna eura vrijednom Arenom, za koju će Grad i Vlada u narednih 28 godina (postoji klauzula ugovora po kojem se otkup Arene može obaviti nakon sedam) trebati godišnje izdvojiti 7,5 milijuna eura, još nije poznato, a u njoj se već zakazuju koncerti.

Tako bi 21. svibnja 2009. u njoj trebao nastupiti bend Depeche Mode, karte se uredno mogu kupiti preko interneta, ali o tome u Gradu, kako tvrde, nemaju pojma.

'Nemam pojma o nikakvom koncertu u Areni. Ono što mogu reći je da će tvrtka Arena Zagreb d.o.o. za petnaestak dana izaći s međunarodnim javnim natječajem u kojem ćemo jasno propisati što tražimo od budućeg koncesionara.

Ići ćemo na koncesiju od sedam godina, a osim najpovoljnije financijske ponude, tražimo i da koncesionar ima veliko iskustvo u upravljanju sličnim objektom, a određeni broj dana u godini morat će biti rezerviran za domaće klubove i reprezentacije.

Onaj tko je organizirao koncert, učinio je to na nelegalan način, ali ne isključujem mogućnost da je organizator koncerta pregovarao s nekim tko će se javiti na natječaj. Međutim, u slučaju da taj potencijalni koncesionar ne dobije koncesiju, moguće je da ni koncerta ne bude, ali to je dio poslovnog rizika kojeg su organizatori valjda bili svjesni.

Naravno, ja to samo pretpostavljam, budući da za nikakav koncert u Areni ne znam', kazao je zagrebački dogradonačelnik Ivo Jelušić, ujedno i prvi gradski operativac zadužen za budućnost Arene.

Organizator koncerta Lupa Promotion poslao nam je dopis u kojem stoji da su sve dogovorili s Koncertnom direkcijom Zagreb (?!) s kojom su poslali i zajednički dopis Gradskom poglavarstvu kao vlasniku Arene Zagreb, te da, 'unatoč tome što međunarodni natječaj još nije raspisan, postoji tvrtka Arena Zagreb koja će se u međuvremenu baviti i upravljati Arenom'.

Međutim, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga, u sklopu kojeg je osnovana tvrtka Zagreb Arena d.o.o, Dušan Viro nije imao saznanja o organizaciji bilo kakvih koncerata u Areni.

Nemam nikakvih saznanja o tome jesu li nekakvi koncerti u Areni dogovoreni. Mogu vam tek potvrditi da je Zdenko Antunović direktor tvrtke koji je vodi', kazao je Viro.

Antunović se svojedobno spominjao kao Jelušić-Bandićev čovjek koji je trebao naslijediti još uvijek aktualnog direktora Cibone Božu Miličevića, ali od toga na kraju nije bilo ništa.

Unatoč nekoliko pokušaja, do Davora Žagara, šefa Koncertne direkcije Zagreb, nismo uspjeli doći.

Tko je i kako u ime Grada dao zeleno svjetlo za dogovaranje koncerta u Areni, unatoč tomu što međunarodni natječaj za tvrtku koja bi njome trebala upravaljati nije raspisan, za sada nije poznato, baš kao što se ne zna ima li ta osoba ili možda više njih saznanja o tome tko će na natječaju pobijediti.