OBEZGLAVLJENI U RIMU

Sanaderova ostavka smela Jandrokovića

03.07.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija odbacuje dezinformacije iznesene u pojedinim medijima, dijelom temeljene na informacijama prenesenima s internetskog bloga Renza Tonda, predsjednika talijanske regije Friuli Venezia Giulia, a vezane uz navodno napuštanje, od strane hrvatskog izaslanstva, radnog ručka koji je slijedio nakon sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije održanog 1. srpnja u Rimu

Hrvatski mediji su prenijeli Tonda, koji je na svom blogu napisao da se našao u rimskoj Villi Madami na zasjedanju Talijansko-hrvatske međuministarske koordinacije te da je hrvatska delegacija naglo prekinula boravak jer je stigla vijest o Sanaderovoj ostavci koja je ‘zabezeknula hrvatskog ministra vanjskih poslova i veleposlanika u Italiji’. 'Odjednom, usred ručka, Hrvati su se uskomešali. Ustaju od stola, vrte se i šapuću. A onda trkom odlaze', opisao je na svom blogu neugodnu situaciju na ručku Tondini, dodavši da je hrvatski ministar izgledao potpuno začuđeno, isto kao i veleposlanik, a njih je u čudu promatrao talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Umjesto da budu počasni gosti na primanju u čast hrvatskog državnog praznika u Veleposlanstvu u srijedu navečer, ministar Gordan Jandroković je, zajedno s međuministarskim izaslanstvom, navodno napustio Rim već oko 15 sati, zasolio je Tondini.

U MVPEI ističu da je potpuna neistina da je hrvatsko izaslanstvo, predvođeno ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, otišlo usred ručka, kako se to u pojedinim medijima navodi. U tom kontekstu napominju da su s radnog ručka otišli u skladu s unaprijed dogovorenim protokolom i u potpunosti u skladu s dogovorenim terminima vezanim uz povratak u Hrvatsku, tako da nitko nije ‘otišao trkom’.

O samoj apsurdnosti dodatno izmišljenog navoda da je hrvatsko izaslanstvo 'u čudu promatrao ministar vanjskih poslova Franco Frattini’ svjedoči i činjenica da ministar Frattini nije ni bio na radnom ručku, nego je unaprijed dogovorenim protokolom kao domaćin na njemu bio državni tajnik Alfredo Mantica. Tim su više nejasni razlozi zašto se takva činjenica nije provjerila u samom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH, što nalaže i temeljno pravilo novinarske etike da se saslušaju obje strane', stoji u priopćenju koje je potpisao Mario Dragun, glasnogovornik MVPEI-a.