UVIJEK VJERNI HDZ-U

HSP je dao 83. potpis za Jadranku Kosor

03.07.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Predstavnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru izjavili su nakon razgovora s predsjednikom Stjepanom Mesićem da očekuju razgovore s novom mandatarkom o budućoj realizaciji koalicijskog sporazuma, a Furio Radin rekao je kako on nije dao potpis potpore novoj mandatarki već, vjerojatno, HSP, što smatra iznenađenjem. Da je HSP-ovac Danijel Srb potpisao za Kosor potvrdili na konferenciji za novinare Srb i predsjednik stranke Anto Đapić

'Nisam jedan od 83 potpisnika i očekujem da me mandatarka zove na razgovor o našem sporazumu prije rasprave u parlamentu', rekao je Radin i dodao da očekuje razgovor o tome je li sporazum koji su manjine potpisale s Ivom Sanaderom i dalje aktualan.

Radin dodaje da je 83. potpis vjerojatno potpis HSP-ova zastupnika te naglašava kako HSP nije bio član koalicije na čelu sa Sanaderom.

'To je novi moment koji manjine moraju raspraviti međusobno zato što nemamo sukladnu manjinsku politiku s HSP-om i to je za nas iznenađenje', rekao je Radin.

Zastupnica češke nacionalne manjine, Zdenka Čuhnil je rekla da je dala potporu Jadranki Kosor, ali da to 'ne znači bezuvjetnu potporu'. Naglasivši također da je nužno razgovarati s novom mandatarkom o realizaciji manjinskih programa, dodala je kako je potrebno razgovarati i o 'dopunskom pravu glasa' za nacionalne manjine.

Na pitanje novinara rekla je kako je moguće da je jedan od potpisa potpis HSP-a, ali također i nekog od nezavisnih zastupnika.

Memedi je otkrio da je HSP-ovac Srb bio na sastanku koalicijskih partnera

Zastupnik romske nacionalne manjine Nazif Memedi izrazio je nadu da će jednako dobro surađivati s novom mandatarkom, kao što je dobro surađivao i s premijerom Sanaderom. Na pitanje novinara odgovorio je da za njega HSP nije zapreka za sudjelovanje u novoj koalicijskoj vladi. Memedi je potvrdio da je na sastanku koalicijskih partnera u ponedjeljak bio zastupnik HSP-a Danijel Srb

HSP-ov eventualni potpis nije prepreka ni za zastupnika bošnjačke manjine Šemsu Tankovića koji drži da će se i dalje nastaviti dosadašnja dobra suradnja s koalicijskim partnerima. 'Mi nemamo fobija prema HSP-u, a ako ih Furio Radin ima to je njegov problem', rekao je Tanković koji ne zna je li 83. potpis HSP-ov.

HSP-ov eventualni potpis potpore novoj mandatarki nije problem ni za zastupnika mađarske nacionalne manjine Deneša Šoju koji nema informacije o HSP-u kao mogućem potpisniku potpore. Šoja je u izjavi novinarima naglasio da je dosadašnja koalicijska suradnja bila vrlo dobra izrazivši nadu da će se tako i dalje nastaviti te je rekao da je on dao potpis potpore.

'Naša podrška mandatarki je načelna, jer smatramo da stranka s najviše zastupnika u Saboru treba dobiti priliku da sastavi vladu', poručio je s konferencije za novinare predsjednik HSP-a Anto Đapić, najavivši da će HSP-ova podrška Jadranki Kosor ovisiti o programu koji iznese pred Saborom.

Očekuje, međutim, da će nova vlada biti samo prijelazno rješenje te da će do kraja godine pripremiti prijevremene parlamentarne izbore, koje bi, smatra Đapić, trebalo održati zajedno s predsjedničkima.

Predsjednik Stjepan Mesić započeo je u 11 sati s konzultacijama s predstavnicima parlamentarnih stranaka nakon kojih će odrediti mandatara za sastavljanje nove hrvatske vlade nakon ostavke premijera Ive Sanadera, a prvi su kod Predsjednika došli predstavnici nacionalnih manjina. Potom na konzultacije dolazi zastupnici srpske nacionalne manjine (SDSS), a zatim HSU, HSP, HDSSB, te IDS. Predsjednik bi poslijepodne (u 17 sati) trebao primiti HNS nakon kojega svakih pola sata dolaze predstavnici HSLS-a, SDP-a te HDZ-a koji se očekuje oko 19 sati.

Nove izbore očekuje jer je, kaže, propala politika premijera Ive Sanadera, koji je sve mogućnosti Hrvatske stavio na jednu kartu - ulazak u EU.

Takva je politika, tumači Đapić, doživjela politički fijasko. "To se nije dogodilo zbog blokade Slovenije, jer Slovenija to ne bi mogla učiniti bez potpore ostatka EU", ocijenio je Đapić, koji predlaže da Hrvatska zaustavi pregovore s EU i "okrene se sama sebi".

Đapić ističe da su prijevremeni izbori jedino rješenje, a ne vjeruje da će vladajuća koalicija ostati čvrsta i u novonastalim okolnostima, "jer je Sanader nepobitno bio čvrst autoritet".

Danijel Srb zauzeo se, pak, da se odustane od nekih planova vezanih uz ulazak u EU, poput privatizacije brodogradilišta.

Ostavku Sanadera jučer je prihvatio Hrvatski sabor, sa 118 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana, a nakon toga je odluka o prihvaćanju ostavke (razrješnica) sinoć dostavljena Predsjedniku.

Sanader je ostavku podnio u srijedu i pritom najavio da će nova mandatarka za sastav hrvatske vlade biti Jadranka Kosor koja za to ima potpise potpore 83 saborska zastupnika.