ISTRAŽIVANJE

Vladi najniža podrška u zadnjih pet godina

03.07.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop, koje već šestu godinu provodi agencija Promocija plus, provedeno je 1. i 2. srpnja na uzorku od 1.300 ispitanika. Ostavka Ive Sanadera na mjesto premijera glavni je događaj u zemlji u posljednjih mjesec dana, a rad koalicijske Vlade bilježi najnižu podršku od početka mjerenja, odnosno od siječnja 2004. godine

SDP je prema istraživanju, s izborom od 28,4 posto (prethodni mjesec 28 posto), najpopularnija stranka, HDZ jeu posljednjih mjesec dana pao za 3,6 postotnih bodova (s lipanjskih 27,3 posto na ovomjesečnih 23,7 posto), dok je HNS zadržao treće mjesto.

Na listi najpozitivnijih političara je predsjednik Stjepan Mesić sa 24,1 posto podrške. Zoran Milanović na drugom je mjestu sa 9,7 posto, dok je Ivo Sanader treći sa 7,2 posto.

Najnepoželjniji političar, sasvim očekivano, bivši je premijer Sanader, kojega je istaknulo 36,5 posto ispitanika/ca (prema lipanjskih 33,8 posto, ili lanjskih 23,5 posto). Na drugom mjestu nalaze se svi političari (9,1 posto). Na trećoj poziciji sa 7,8 posto nalazi se Andrija Hebrang.

Najnepopularniji i najpopularniji političar - Ivo Sanader i Stjepan Mesić

Zanimljivo da je i rad koalicijske Vlade početkom srpnja, neposredno nakon ostavke Ive Sanadera, zabilježio najnižu podršku od početka mjerenja (siječanj 2004. godine), odnosno od početka prvog mandata njegove Vlade.

Rad Vlade RH u potpunosti ili uglavnom podržava 22,9 posto ispitanika, dok je ne podržava (djelomično ili nikako) 65,2 posto ispitanika, uz 17,4 posto s neutralnim odnosom (niti podržavaju niti ne podržavaju). Ova najslabija podrška radu Vlade vidljiva je i u ocjeni rada koja je također najniža od početka mjerenja i iznosi svega 2,24.

Unatoč ostavci kao napoželjnijeg kandidata za budućeg predsjednika Hrvatske ispitanici vide Sanadera koji je sa 16,2 posto na prvom mjestu (u odnosu na 11,9 posto iz prošlog mjeseca) na drugom i trećem mjestu dva su SDP-ova kandidata. Ivo Josipović sa 14,4 posto izbora je drugi, dok je Ljubo Jurčić sa 13,2 posto na trećem mjestu.

Na četvrtom je mjestu Nadan Vidošević, za kojega je 10,7 posto ispitanika. U izboru dvoje HNS-ovih kandidata u blagoj je prednosti Radimir Čačić (7,6 posto) u odnosu na Vesnu Pusić (5,4 posto). Andrija Hebrang, mogući kandidat HDZ-a dobio je relativno lošu podršku (3,6 posto), ali mu se šanse mogu povećati javnom percepcijom političkog umirovljenja Ive Sanadera.

Podrška članstvu u EU kod ispitanika je u padu šesti mjesec zaredom, ito pod utjecajem svih događaja oko pretpristupnih pregovora o hrvatskompridruživanju. Tako je u posljednjem istraživanju zabilježena podrškačlanstvu od 47,8 posto (prije mjesec dana 48,1 posto). Protiv članstvau EU izjasnilo se 41,9 posto ispitanika, uz 10,3 posto neodlučnih.