BLOKADA PREGOVORA

Vlada preskače Sloveniju i 'puca' na Francusku

12.12.2008 u 15:20

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada posebnom izjavom ponovila je spremnost za prihvaćanje francuske inicijative kojom bi se potvrdilo da dokumenti RH korišteni u procesu pregovora s EU ni na koji način ne prejudiciraju rješavanje graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije

ZAGREB - Pozdravljajući rezoluciju Europske pučke stranke kojom su dan ranije u Bruxellesu predsjednici vlada i čelnici stranaka iz EPP-a podržali nesmetani nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, temeljenih na ispunjavanju objektivnih kriterija i oslobođenih od uplitanja bilateralnih pitanja, hrvatska Vlada u posebnoj izjavi navodi da "u potpunosti podržava stajalište EPP-a" i istovremeno "Vlada Republike Hrvatska ponavlja svoju spremnost za prihvaćanje inicijative Francuske Republike, u svojstvu predsjedavajuće Europskom unijom, kojom bi se potvrdilo da dokumenti Republike Hrvatske korišteni u procesu pristupnih pregovora ni na koji način ne prejudiciraju rješavanje graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije".

Vlada Republike Hrvatske u izjavi "još jednom ističe svoju odlučnost za ispunjavanje svih potrebnih uvjeta u okviru pristupnih pregovora s Europskom unijom, kako bi isti bili zaključeni u 2009. godini, u skladu s indikativnim Planom puta koji je predložila Europska komisija".Premijer Sanader, podsjećajući kako su pregovori ušli u odlučnu fazu, napomenuo je na sjednici Vlade kako se stajalište EPP-a vezano za bilateralna pitanja "odnosi naravno na odnose između Hrvatske i Slovenije".

Ponovio je da Hrvatska želi dobre odnose sa svim susjedima, pa i Slovenijom te kako sva otvorena pitanja, budući da se u proteklih 18 godina nisu riješila bilateralno, treba riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Podsjetio je također i da je takav zaključak prošle godine postigao s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom na Bledu, te da su ga podržale oporbe obiju zemalja - i slovenska na čelu sa sadašnjim premijerom Borutom Pahorom, danas slovenskim premijerom, i hrvatska oporba na čelu sa Zoranom Milanovićem.

"Očekujem da se taj dogovor nastavi primjenjivati u praksi", kazao je Sanader.

Ponovio je i da bilateralna pitanja ne bi trebala biti "na stolu pregovora" s EU.

"To je načelo koje se poštuje u Europi, pa ga treba poštovati i u ovom slučaju. Unatoč tomu, Hrvatska je spremna i prihvatila je francusku inicijativu da se dođe do izjave u kojoj bi se reklo da Hrvatska niti jednim svojim dokumentom ne prejudicira, kao ni Slovenija, dakle obostrano, granicu između dviju zemalja", kazao je hrvatski premijer.

Očekuje i da će se takva izjava uskladiti. "Idućih dana očekujemo, do međuvladine konferencije 19. prosinca, da će se i slovenska strana usuglasiti s tim načelom i prihvatiti ga", rekao je Sanader.

Podsjetio je i da se u stajalištima Europske pučke stranke iščekuje sljedeća međuvladina konferencija, 19. prosinca ove godine, a koja bi trebala odražavati već postignuti napredak Hrvatske.

"Očekujemo potporu Slovenije u tom procesu. Ulazimo u završnu godinu", zaključio je premijer.

Slovenski premijer Borut Pahor jučer je izjavio da slovenskadiplomacija ima jasna uputstva da Hrvatskoj upali 'crveno svjetlo' akone ispuni uvjete iz slovenskog prijedloga da u pristupnim pregovorima sEuropskom unijom neće prejudicirati granicu.

Pahor je time reagirao na izjavu Ive Sanadera da je Hrvatska spremnapotpisati prijedlog francuskog predsjedništva, na koji Slovenija nijepristala nego je uložila svoj prijedlog.