SAMOUVJERENI BIVŠI PREMIJER

Sanader: Moja će ostavka otrijezniti europske političare

03.07.2009 u 08:02

Bionic
Reading

Iako je u četvrtak ujutro Sanader došao u svoj kabinet vidljivo odmoran i raspoložen, tijekom dana, kako su počele stizati informacije o negativnim reakcijama javnosti i većeg dijela članstva HDZ-a na odluku o povlačenju, Sanaderovo se raspoloženje počelo mijenjati. Razočaran je jer građani smatraju da je njegova ostavka kukavički čin, a ne, kako on tvrdi, potez od iznimne važnost za politički život Hrvatske. Bivši premijer si utvara i kako će njegova ostavka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelnog ponašanje po pitanju slovenske blokade hrvatskih pregovora

'Siguran sam da će javnost vrlo brzo, za nekoliko dana, kada se smire strasti i emocije i kada prevladava razum, shvatiti da je moj potez od iznimne važnosti za politički život Hrvatske. Uvjeren sam da je to značajan demokratski iskorak za Hrvatsku. Moja će odluka pridonijeti europeizaciji Hrvatske i uspostavi novih standarda u državi. Pokazat će se, kao i kada je došlo do promjene vlasti 2000. i 2003., da u Hrvatskoj nema nezamjenjivih ljudi, da se nakon promjena vodećih političkih ekipa ne događa ništa dramatično. Zapravo, posve suprotno', kazao je Sanader dan nakon svoje ostavke u razgovoru sa surednicima, kako je u Jutarnjem listu napisao glavni urednikJutarnjeg lista Mladen Pleše.

Narod treba šokirati

Sanader je uvjeren kako će nova Vlada i HDZ pokazati da su sposobni i da se znaju nositi s problemima. 'A ja sam pak svima pokazao da nisam karijerist, da ne želim vlast pod svaku cijenu te da se nisam doživotno zalijepio za premijersku i političku karijeru', istaknuo je.

Sanader smatra da je Hrvatskoj potreban šok, jer među građanima Hrvatske još nije sazrelo uvjerenje o nužnosti radikalnog zaokreta od dosadašnjeg načina života i rada. 'Svaku mjeru štednje, svaki pokušaj da se obuzda golema potrošnja, javnost je dočekivala na nož i s krajnjim nerazumijevanjem. Možda će moje povlačenje iz politike pridonijeti da se građani Hrvatske napokon suoče s realnošću i s nužnošću radikalnih promjena i drastičnog zaokreta u svim sferama života', tvrdi bivši premijer.

Napomenuo je kako je licemjerno da oni koji su ga javno prozivali da je nesposoban, da upropaštava državu, da ne zna naći rješenje za probleme, sada kada je dao ostavku traže da ostanem. Nejasno je međutim tko traži od njega da ostane budući da je odluka o njegovoj ostavci u Saboru izglasana gotovo jednoglasno.

Neshvaćeni premijer

Sanader se požali kako mnoge njegove poteze ne samo da nije razumjela javnost i oporba, nego i mnogi njegovi bliski suradnici.

Htio euro-političare naučiti pameti

'Proći tolike bitke, doživjeti toliko nerazumijevanja i otpora, nije ni lako ni jednostavno, niti je moguće bez ožiljaka i rana. Sve to na svakom čovjeku ostavi neizbrisive tragove. Osim toga, moja ostavka ima i važnu međunarodnu dimenziju. Europskim političarima koji su tražili objašnjenje moga poteza odgovarao sam da sam to učinio i iz protesta zbog neprihvatljivog ponašanja spram Hrvatske', kazao je Sanader.

'Naprosto nisam želio sudjelovati u politikantskim igrama dijela europskih političara koji, premda znaju koliko je važno da Hrvatska uđe u EU, nisu uložili potreban trud da prekinu besprimjerno ucjenjivanja Slovenije', pojasnio je.

Bivši premijer si utvara kako će njegova ostavka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelnog i neeuropskog ponašanja.