POTPISAN MEMORANDUM

Suradnja hrvatske i srpske policije

12.12.2008 u 14:04

Bionic
Reading

Hrvatski i srpski ministri unutarnjih poslova danas su u Zagrebu potpisali Memorandum o suglasnosti kojim žele ojačati suradnju ministarstava i policija dviju zemalja s ciljem spriječavanja organiziranog kriminala

ZAGREB- 'Svjesni turbulentne situacije glede organiziranog kriminaliteta u regijipotičemo suradnju, razmjenu informaciju i zajedničku borbu protiv kriminalacakoji ne poznaju granice i žive u Srbiji ili Hrvatskoj, a rade po Srbiji,Hrvatskoj ili BiH', rekao je hrvatski ministar Tomislav Karamarko.

Dodao je da je Memorandum lišen bilo kakvih političkih konotacija, a trebaobi pomoći da hrvatski i srpski građani steknu poverenje u policiju te da im sezajamči mir i sigurnost.

 

Srpski ministar Ivica Dačić rekao je da možda i prvi put postoji dobrasuradnja između hrvatske i srpske policije. Uvjeren je da je upravo suradnja tihdviju policija najvažnija za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji.

'Organizirani kriminal ne poznaje granice i nema protokole o suradnji,djeluje vrlo brzo', rekao je Dačić, istaknuvši primjer ubojstvo novinara IvePukanića u kojem su sudjelovali pripadnici gotovo svih naroda bivše države.

 

Srpski ministar smatra obavezom pripadnicima organiziranog kriminala jasnoporučiti da Hrvatska, Srbija, BiH i Crna Gora neće biti zemlje u kojima će semoći sklanjati pred policijama svojih država.

Dva ministarstva dogovorili su da se na temelju potpisanog Memoranduma izradimeđudržavni sporazum o policijskoj suradnji.

 

Dačić se nada da će suradnja rezultirati zajedničkim akcijama u bori protivorganiziranog kriminala. Najavio je da će Hrvatska biti jedna od prvih zemalja ukoju će Srbija poslati svog časnika za vezu. Hrvatska svog časnika za vezu većima u Beogradu.

Vezano za ubojstvo Ivane Hodak, Karamarko je rekao da će slučaj biti riješenali da kriminalistička obrada ima svoje zakonitosti i zahtjeva određenovrijeme.

Za akciju 'Šok' rekao je da je dala vrlo konkretne rezultate koji će se tekosjetiti u narednom periodu. Dodao je da je policija u mjesec i pol samo uZagrebu razriješila sedam ubojstava i više od 70 razbojstava.