Hrvatska POTPISAN MEMORANDUM

Suradnja hrvatske i srpske policije

  • Autor: Hina
  • 12.12.2008 14:08:00
  • 12.12.2008 14:04:15

Hrvatski i srpski ministri unutarnjih poslova danas su u Zagrebu potpisali Memorandum o suglasnosti kojim žele ojačati suradnju ministarstava i policija dviju zemalja s ciljem spriječavanja organiziranog kriminala

ZAGREB- 'Svjesni turbulentne situacije glede organiziranog kriminaliteta u regiji potičemo suradnju, razmjenu informaciju i zajedničku borbu protiv kriminalaca koji ne poznaju granice i žive u Srbiji ili Hrvatskoj, a rade po Srbiji, Hrvatskoj ili BiH', rekao je hrvatski ministar Tomislav Karamarko.

Dodao je da je Memorandum lišen bilo kakvih političkih konotacija, a trebao bi pomoći da hrvatski i srpski građani steknu poverenje u policiju te da im se zajamči mir i sigurnost.

 

Srpski ministar Ivica Dačić rekao je da možda i prvi put postoji dobra suradnja između hrvatske i srpske policije. Uvjeren je da je upravo suradnja tih dviju policija najvažnija za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji.

'Organizirani kriminal ne poznaje granice i nema protokole o suradnji, djeluje vrlo brzo', rekao je Dačić, istaknuvši primjer ubojstvo novinara Ive Pukanića u kojem su sudjelovali pripadnici gotovo svih naroda bivše države.

 

Srpski ministar smatra obavezom pripadnicima organiziranog kriminala jasno poručiti da Hrvatska, Srbija, BiH i Crna Gora neće biti zemlje u kojima će se moći sklanjati pred policijama svojih država.

Dva ministarstva dogovorili su da se na temelju potpisanog Memoranduma izradi međudržavni sporazum o policijskoj suradnji.

 

Dačić se nada da će suradnja rezultirati zajedničkim akcijama u bori protiv organiziranog kriminala. Najavio je da će Hrvatska biti jedna od prvih zemalja u koju će Srbija poslati svog časnika za vezu. Hrvatska svog časnika za vezu već ima u Beogradu.

Vezano za ubojstvo Ivane Hodak, Karamarko je rekao da će slučaj biti riješen ali da kriminalistička obrada ima svoje zakonitosti i zahtjeva određeno vrijeme.

Za akciju 'Šok' rekao je da je dala vrlo konkretne rezultate koji će se tek osjetiti u narednom periodu. Dodao je da je policija u mjesec i pol samo u Zagrebu razriješila sedam ubojstava i više od 70 razbojstava.

 

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još