ZBOG SRAMOĆENJA I KLEVETE

Novinar HTV-a tužio Radmana, Rotima i Programsko vijeće

05.07.2013 u 18:19

Bionic
Reading

Novinar HTV-a Tomislav Kalousek tužio je za klevetu 14 osoba na HRT-u, uključujući i glavnog ravnatelja Gorana Radmana i ravnatelja programa Gorana Rotima. Od njih se traži da pokriju sudske troškove i plate kaznu od 200 do 400 dnevnica

Novinar HTV-a Tomislav Kalousek podnio je privatnu tužbu protiv 14 osoba među kojima su, osim glavnog ravnatelja Radmana i ravnatelja programa Rotima, i šef Nadzornog odbora Viktor Gotovac, glavna tajnica Alja Ljubić Budanko i ostali članovi Programskog vijeća.

Novinar Kalousek tužio ih je jer su na sjednici Programskog vijeća njegov televizijski prilog u 'Dnevniku' HTV-a o radu Programskog vijeća komentirali ovako: 'Programsko vijeće ističe kako i dan prije u središnjem 'Dnevniku' nije bio profesionalno napravljen prilog o odluci Povjerenstva u vezi sa sukobom interesa.'

Na Kalouseka se, naime, sasula bujica kritika zbog njegovog izvještaja sa sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj je odlučeno je da je Radman sukobu interesa. Kalousek je za 'Dnevnik' napravio prilog u kojemu je uredno izvijestio o odlukama saborskog povjerenstva, odnosno o Radmanovom sukobu interesa.

Prilog o Programskom vijeću u 'Dnevniku' HTV-a, od 29. svibnja, pogledajte OVDJE. Komentirani prilog Tomislava Kalouseka možete pogledati na istom linku, ali uz odabir datuma 15. svibnja.

Ravnatelj programa Goran Rotim o prilogu novinara Kalouseka je rekao: 'U prvom prilogu nisu poštovani osnovni profesionalni standardi i uravnoteženost informacije. Iz korespondencije koju je Vijeće dobilo jasno se vidi istaknuta namjera da se plasiraju izrazito negativna stajališta o glavnom ravnatelju. Zaključujem, novinari i urednici su ti koji su naštetili ugledu HRT-a.'

Novinar Kalousek u tužbi ističe da je Rotim imao namjeru naštetiti njegovoj časti i ugledu, svjestan da to što izgovara nije istina.

Javnim blaćenjem Kaolusekova rada, tuženici su omogućili da takvi komentari dođu do velikog broja gledatelja i čitatelja (na portalu hrt.hr), zbog čega ih, osim za klevetu, tuži i za kazneno djelo sramoćenja.

Od tuženika se traži da pokriju sve sudske troškove te da plate kaznu koja iznosi 200 dnevnica, osim za Rotima čija je kazna 400 dnevnica. Uplate od kazni idu u državni proračun.U tužbi se predlaže da novinar Kalousek na sudu sam svjedoči te da se pusti snimka televizijskog izvještaja iz 'Dnevnika' o zaključku Programskog vijeća. Također predlažu svjedočenje Hrvoja Hrengeka, Mladena Sirovice, Siniše Pavića, Stipe Alfiera i traže uvid u zapisnik sa sjednice Programskog vijeća HTV-a od dana 29. svibnja 2013.