ŠEKSOVA PROGNOZA

'Jadranki Kosor mandat vrlo vjerojatno večeras'

02.07.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Savršeno sam uvjeren da se Ivo Sanader neće kandidirati za predsjednika države, izjavio je danas potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (HDZ), izvijestivši da će popodne Sabor raspravljati o Sanaderovoj ostavci na dužnost premijera, te da bi predsjednik države Stjepan Mesić već večeras mogao mandat za sastav nove Vlade povjeriti Jadranki Kosor

ZAGREB - Na pitanje novinara u Saboru kako komentira nagađanja nekih političkih analitičara da je Sanaderova ostavka na dužnost premijera i čelnika HDZ-a samo manevar te da će se najesen uključiti u predsjedničku utrku, Šeks je odgovorio kako je 'savršeno uvjeren da se Sanader neće kandidirati za predsjednika'.

'Sanader je jasno i odriješito rekao, i u javnosti i u stranci, da se neće kandidirati za predsjednika Republike', rekao je Šeks.

Upitan hoće li ga HDZ kandidirati, odgovorio je kako svaka osoba mora pristati na kandidaturu da bi ju se kandidiralo. "Sve ovo drugo su samo razno-razne špekulacije koje nemaju uporište u realnoj zbilji", dodao je.

Šeks je naglasio da je Sanader čvrsto odlučio podnijeti ostavku, a hoće li se, budući da je izjavio kako nije potpuno zalupio vrata politici, u nekom budućem razdoblju vratiti u politiku, Šeks to ostavlja budućnosti.

"Ne može se nikada potpuno isključiti nešto što je u realnom životu moguće, ali prema svemu, neće biti njegove kandidature za predsjednika", kazao je.

Upitan je li predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang njegov kandidat za predsjednika države, odgovorio je kako je Hebrang njegov izbor, ali da je još otvoreno pitanje hoće li on kandidaturu i prihvatiti. "Hebrang je izbor Sanadera i svih stranačkih tijela", dodao je.

Šeks je izvijestio da će Sabor danas u 15 sati u dnevni red uvrstiti Sanaderovu ostavku na dužnost premijera, zajedno s prijedlogom izmjena Zakona o Vladi radi predloženog ustrojavanja novog ministarstva uprave, a da će potom o tome uslijediti saborska rasprava.

Upitan hoće li Sanader nazočiti toj raspravi, odgovorio je kako "vjerojatno neće". "Njegovo je pravo da bude li ne bude nazočan, da svoje razloge navede u obrazloženju ostavke", rekao je.

Šeks je istaknuo kako je predsjednik Stjepan Mesić na sinoćnjim razgovorima sa Sanaderom, Jadrankom Kosor i njim (Šeksom), izjavio kako nema potrebe za nikakvim konzultacijama oko mandatara za sastav vlade, budući da su mu čelnici HDZ-a donijeli 83 potpisa potpore saborskih zastupnika da mandatarka, odnosno nova premijerka bude Jadranka Kosor.

"Jučer navečer predsjednik Mesić je na razgovorima rekao - meni zapravo nikakve konzultacije nisu potrebne jer imate 83 zastupnika koji potpisima podupiru i traže da mandat povjerim Jadranki Kosor. Vrlo, vrlo vjerojatno je da će već večeras predsjednik Republike povjeriti mandat za sastav Vlade gospođi Kosor", rekao je Šeks.

Ispune li se njegova očekivanja, sutra će mandatarka i članovi vlade biti predstavljeni u Saboru gdje bi se, nakon provedene rasprave, glasovalo o njihovu povjerenju. "Pretpostavljamo da će dobiti povjerenje u Saboru i time bi Jadranka Kosor postala predsjednica Vlade i Vlada bi sutra popodne počela funkcionirati u svom punom ustavnom okviru", rekao je Šeks.

Upitan bi li Mesić ipak mogao odugovlačiti s konzultacijama, odgovorio je kako su moguće "strelovite konzultacije od nekoliko sati", ali da za odugovlačenje nema nikakvog razloga.

Na pitanje je li istina da je desna, tvrđa struja u HDZ-u preuzela vlast u stranci, Šeks je odgovorio da je na portalima čitao o udaru desnice na Sanadera i da je tim udarom iznuđena njegova ostavka, te da je u ponedjeljak na Predsjedništvu HDZ-a izbila svađa između Sanadera i Hebranga. "Sjednica Predsjedništva u ponedjeljak uopće nije bila održana, to je fantomska, utopijska priča, a to o udaru desnice na premijera i da je pod tim udarom iznuđena njegova ostavka može se okarakterizirati kao fantazija i ordinarna glupost", kazao je.

Upitan kako se osjećao nakon što je čuo Sanaderovu odluku o ostavci, odgovorio je da mu je bilo vrlo žao.

"Uvažavam razloge premijera, ali mi je iskreno žao što je došlo do ovakve situacije. Nisam to očekivao, kao što nitko od nas nije očekivao ovakvu dramatičnu, kao grom iz vedra neba, njegovu odluku da se na određeno vrijeme povlači iz politike. Ja sam imao mišljenje da se ne treba kandidirati za predsjednika Republike, imao sam puno razloga da se ne kandidira, ali sam bio i šokiran, zaprepašten i iznenađen njegovom odlukom da podnese ostavku", istaknuo je Šeks.

Na upit je li iznenađen što predsjednik Sabora Luka Bebić nije predložen za ulazak u novo stranačko vodstvo, odgovorio je kako je "bilo dosta iznenađenja", napominjući da Bebić ostaje član Predsjedništva HDZ-a, dakle i u stranačkom vrhu.

Novinare je zanimalo i kako je HDZ stigao ispoštivati proceduru i za subotu najavljeni izvještajni stranački sabor pretvoriti u izborni. Šeks je rekao kako je procedura ispoštovana, da je utvrđena Statutom, jučer usvojenim poslovnikom o radu sabora i propisnikom o načinu i postupku izbora.

"Ovo je bilo koncipirano da bude izvještajni sabor, ali radi novonastalih okolnosti bit će opći sabor na kojemu će se obaviti izbor predsjednice HDZ-a (Jadranka Kosor), zamjenika predsjednice (Darko Milinović, šest potpredsjednika i počasnog predsjednika (Ivo Sanader)", rekao je Šeks.

Novinari su o tome kako je reagirao nakon Sanaderove ostavke upitali i Milinovića, ministra zdravstva, koji je odgovorio kako je bio u skupini ljudi koja je "ranije doživjela taj šok" te da se "polako oporavio".

"Mi se pripremamo dobiti izbore 2011. i reći SDP-u da smo jači", poručio je Milinović, odbacivši mogućnost održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora.