Hrvatska NOVI PRIJEDLOG RJEŠENJA KRIZE

Tehnička vlada ostaje do imenovanja nove

  • Autor: Hina
  • 2.7.2009 13:41:04
  • 2.7.2009 13:30:39

Prihvati li Sabor ostavku premijera, vlada će i dalje obavljati tehničke poslove do imenovanja nove vlade, rješenje je koje je s današnje sjednice predložila Vlada premijera u ostavci Ive Sanadera kroz izmjene Zakona o Vladi

Po sadašnjim odredbama, ako Sabor prihvati ostavku premijera, raspušta i vladu. Nova zakonska odredba, međutim, omogućuje rad tehničke vlade do imenovanja novog premijera, odnosno premijerke i potvrđivanja nove vlade u Saboru, nakon što Predsjednik Republike da mandat novom mandataru.

Predložene zakonske izmjene Sanader na sjednici nije uopće komentirao, a kratko je obrazloženje dao samo državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.  'Izmjene se predlažu kako bi se ispravila pravna prazninu i spriječilo gramatičko tumačenje da u trenutku ostavke premijera nema Vlade, da nema tko upravljati zemljom. Ovo je uobičajeno rješenje u svijetu - vlada nastavlja raditi u ostavci dok se ne imenuje nova jer zemlja mora imati nekoga tko obavlja izvršnu vlast', kazao je Palarić.

Zakonom se ukida i njegov Središnji državni ured, a Vlada na odlasku predlaže umjesto toga osnivanje novog ministarstva uprave. Ta je promjena regulirana i predloženim izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, a obrazlaže se potrebom učinkovitije provedbe reforme državne uprave, povezane s pregovorima o pristupanju EU.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još