RAZLOZI OSTAVKE

Hebrang: Laž je da rušim Ivu Sanadera

02.07.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang odlučno je danas odbacio medijske špekulacije da je premijer Ivo Sanader ostavku podnio zbog sukoba s tzv. desnom strujom u HDZ-u, koji je, navodno, izazvala afera oko nabavke vojnih kamiona bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića.

'Moram reći da sam se žestoko nasmijao kad sam na jednom portalu pročitao tu vijest i da sam već rekao da je taj portal otvorio humorističku stranicu', kazao je Hebrang novinarima u Saboru.

Odlučno je demantirao da unutar HDZ-a postoji desna frakcija. 'Mi smo svi desni. Svi smo pristalice stranke i politike desnoga centra i time se uklapamo u većinsku političku grupaciju u Europskom parlamentu', rekao je Hebrang.

Ustvrdio je da unutar stranke nije bilo nikakva sukoba, a posebno je odbacio tvrdnje da se s premijerom Sanaderom posvađao na burnoj sjednici Predsjedništva u ponedjeljak.

'U ponedjeljak uopće nije bilo sjednice Predsjedništva. Tu sam večer proveo u Zračnoj luci Zagreb, čekajući unučiće koji su trebali avionom doputovati i ni telefonom se nisam čuo s premijerom Sanaderom. Dakle, o svađi nema ni govora', ustvrdio je Hebrang.

'Monstruoznije laži i teže konstrukcije protiv jedne političke stranke nisam vidio u 20 godina aktivnog bavljenja politikom. U HDZ-u ne postoji nikakvo desno krilo, ali izvan naše stranke postoje mnogi koji ne razumiju srž našeg domoljublja pa nas prozivaju desničarima', kazao je Hebrang.

Odbacio je i da u HDZ-u postoje oprečna mišljenja o Rončevićevoj ulozi u spornoj nabavci vojnih kamiona.

'Premijer i mi nikad nismo imali različit stav o tome. Sigurni smo da je sve bilo u redu, da se radi o političkoj podmetaljci ili o nesporazumu koji će uskoro biti izglađen. Ako istraga dokaže suprotno, mi ćemo priznati svoju pogrešku, ali tu smo mi i premijer Sanader bili potpuno na istom smjeru, da je Rončević apsolutno nedužan', rekao je Hebrang.

Naglasio je da građani nemaju razloga za bojazan zbog premijerove ostavke.

'Hrvatska ide naprijed, kao što je išla i prije ostavke premijera Sanadera. Ništa se nije i neće dogoditi, jer je Hrvatska stabilna država, sa stabilnim institucijama, koje će i u ovom trenutku odraditi svoje poslove i sa stabilnom demokracijom', kazao je Hebrang.

Na pitanje je li točno da su se on i Sanader žestoko posvađali u ponedjeljak uvečer na sjednici Predsjedništva HDZ-a zbog bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, čije je hapšenje Sanader tražio, a on mu se suprotstavio, Hebrang je utvrdi da je to potpuna laž. U kuloarima se pojavila priča da je Hebrang stao u obranu Rončevića ističući kako ga se ne smije uhititi, jer se tada nitko u HDZ-u neće osjećati sigurno.

Naglasio je da će sadašnja parlamentarna većina zadržati vlast te da će nova vlada, koju bi trebala voditi Jadranka Kosor, 'nastaviti istim smjerom kojim je vozila Vlada premijera Sanadera'.

'To znači da se nećemo odreći reformi u smjeru Europe, iako ona spušta rampu pred naš vlak', kazao je Hebrang i dodao da je Hrvatska spremna za ovakvu situaciju, koju ne smatra kriznom.

'Krizna bi bila situacija da smo bez plana. Imamo potpuno jasan plan. Sabor će prihvatiti ostavku, predsjednik Mesić, koji je vrlo razumno i korektno nastupio, dat će mandat novoj mandatorici, koja će sastaviti vladu, koju će potvrditi Hrvatski sabor i za tjedan dana Hrvatska će imati vladu koja će nastaviti raditi kao i do sada', uvjeren je Hebrang.